Schip in quarantaine in Antwerpse haven na corona-uitbraak onder bemanning: mogelijk twee Belgische loodsen besmet

De Minerva Oceania in Antwerpse haven.
Klaas De Scheirder De Minerva Oceania in Antwerpse haven.
In de Antwerpse haven ligt al enkele dagen een Maltese producttanker vast omdat een groot deel van de bemanning besmet blijkt met het coronavirus. Het hele schip is al zeker tot 4 juli in quarantaine geplaatst. Twee loodsmedewerkers die aan boord van het schip gewerkt hebben, verblijven in zelfquarantaine. 

Barbara Janssens van Port of Antwerp bevestigt het nieuws. 15 van de 26 bemanningsleden van de Minerva Oceania hebben positief getest op Covid-19. Het schip ligt tot minstens 4 juli in quarantaine in het Leopolddok. De toestand wordt dan geëvalueerd om te zien of er een eventuele afvaart kan plaatsvinden.” Er kwamen ook twee externe loodsmedewerkers aan boord van het schip. Die werden in thuisquarantaine geplaatst en worden medisch opgevolgd. 

Volgens de woordvoerder van rederij Minerva werden de eerste symptomen pas vastgesteld nadat het schip was aangemeerd. “De kapitein heeft daar toen onmiddellijk een melding van gemaakt. Iedereen aan boord werd getest en de besmette bemanningsleden verblijven nu in aparte cabines. Twee van hen verblijven in het ziekenhuis en hun situatie is voorlopig stabiel.” De rederij zelf, Port of Antwerp en het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid volgen de situatie op.

Negatieve gezondheidsverklaring

Er wordt momenteel uitgezocht hoe de bemanningsleden besmet zijn geraakt. Bij het binnenkomen van de haven heeft de kapitein een negatieve gezondheidsverklaring gegeven. “Het zou kunnen dat hij op dat moment vermoedde dat alles in orde was en het eerste bemanningslid pas later de symptomen kreeg”, zegt Yves Verspreet van de Beroepsvereniging van Loodsen. 

Eind april werd in de Antwerpse haven ook een schip in quarantaine geplaatst. De kapitein en eerste stuurman van het Italiaanse schip werden getroffen door het coronavirus. Het schip vertrok een tijd later toen de eerste stuurman genezen was en hij de kapitein kon vervangen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.