Rubenshuis staat in de steigers

BAROKJAAR 2018 START BEETJE IN MINEUR DOOR DRINGENDE RENOVATIE

De stad wil van de nood een deugd maken en bezoekers via de stellingen trakteren op een uniek werfbezoek.
Nina Bernaerts De stad wil van de nood een deugd maken en bezoekers via de stellingen trakteren op een uniek werfbezoek.
Van een ongelukkige timing gesproken: terwijl het stadsfestival Antwerpen Barok in 2018 vooral hulde wil brengen aan de grootmeester Pieter Paul Rubens, zal het Rubenshuis juist dan deels in de stellingen staan. Het gebouw is te zwaar aangetast om renovatie langer uit te stellen. De stad wil bezoekers wel kunnen trakteren op een uniek werfbezoek.

Het barokjaar 2018 zal niet zonder slag of stoot doorgaan. De twee markantste instellingen van onze oude meesters zullen dan in de stellingen staan. Het KMSKA staat al sinds 2011 in de steigers en nu zal ook het Rubenshuis deels onder de werfdoeken hangen. Het kon niet anders, klinkt het. "We moesten nu ingrijpen. De twee origineelste elementen, de portiek en het tuinpaviljoen, zijn door waterinsijpeling te ver aangetast. Bij de laatste controle werd te veel erosie vastgesteld", vertelt schepen voor Cultuur, Carolien Bastiaens (CD&V). Samen met Vlaanderen trok ze onmiddellijk 1,5 miljoen euro uit voor de renovatie en conservatie.


De stad ziet in de werken eerder een echte opportuniteit.

Het Rubenshuis staat al in de steigers. Vooral de portiek en het tuinpaviljoen zijn sterk aangetast door waterinsijpeling.
Nina Bernaerts Het Rubenshuis staat al in de steigers. Vooral de portiek en het tuinpaviljoen zijn sterk aangetast door waterinsijpeling.

"Unieke kans"

"We zien het echt als een unieke kans. Zo dicht bij Rubens' hand kan je zelden komen. Door gebruik te maken van de stellingen kan je echt zijn architectuur van dichtbij bekijken. Daarnaast is ook het verhaal van de restaurateurs interessant. Zij nemen een 400 jaar oud gebouw onder handen, dat is een zeer speciaal precisiewerk. Met de werfbezoeken kan iedereen deze vakmannen aan het werk zien. Ook voor Antwerpenaren zelf, die hier bij wijze van spreken al ettelijke keren geweest zijn, maakt het werfbezoek het weer extra speciaal." De stad wil verder inzetten op het belang van Rubens door onder andere deze renovatiewerken en een nieuw belevingscentrum tegen 2020.


Schepen Bastiaens maakte gisteren dan ook de architecten voor dat Experience Center bekend, namelijk Architecten Robbrecht en Daem.

"Grond kussen"

Het gerenommeerde Gentse bureau is in Antwerpen al bekend vanwege het FelixArchief en de Leopold De Waelplaats. "Zo'n fantastische stad, ik kan de grond wel kussen uit dankbaarheid", vertelt Paul Robbrecht. "We hebben een heel masterplan ontworpen voor de site. We willen een deel van de tuin terug integreren in de stad en publiek maken zodat mensen hier kunnen komen genieten. We willen het belevingscentrum dan aan de kant van Hopland plaatsen. Daar willen we eigenlijk al Rubens zijn facetten laten zien, hij is vooral gekend vanwege zijn voluptueuze vrouwen maar hij was ook een meester-architect. Hij was een echte homo universalis en dat willen we tonen."


Wat er met het Rubenspaviljoen op de Wapper staat te gebeuren, is nog niet duidelijk. "Er zou een globaal plan voor de Wapper moeten komen om dat plein aangenamer te maken. Ook dat zit in ons masterplan maar dat is momenteel niet aan de orde", klinkt het bij de architect.