Rock Around The Serviceflats: PVDA danst voor betaalbare serviceflats in Sint-Andrieswijk

PVDA maakte van het plein Oever een tijdelijke dansvloer, voor de bewoners van de serviceflats en de buurt.
Laenen PVDA maakte van het plein Oever een tijdelijke dansvloer, voor de bewoners van de serviceflats en de buurt.
Betaalbare serviceflats voor iedereen én geen extra kosten voor bewoners bij een verhuis: de Antwerpse PVDA kleedde die eis dit weekend in met een ‘Rock Around the Serviceflats’ in de Sint-Andrieswijk. Aan het plein Oever gaat het Antwerps Zorgbedrijf 47 serviceflats renoveren, om er 37 over te houden. De marxistische partij is bezorgd over de verhuis van de bewoners en wil met een petitie naar de gemeenteraad.

Ideaal weer voor een dansje, dus pakte PVDA aan de Oever uit met een discobar en muziek uit de jaren ’50. Zowel bewoners uit de serviceflats als uit de rest van de wijk lieten het zich geen twee keer zeggen. “Momenteel betalen de bewoners hier 400 à 500 euro huur voor hun assistentiewoning”, zegt Lise Vandecasteele, lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. “Op zich is dat al heel wat met een inkomen van gemiddeld 1.000 euro. De huurkost mag onder geen beding méér worden, niet in een tijdelijke flat, ook niet bij terugkeer naar deze wijk.”

Johan De Muynck, directeur van het Zorgbedrijf, garandeert dat de bewoners van de Oever nergens meer zullen moeten ophoesten voor een gelijkaardige serviceflat. “Maar je hebt mensen die bij de verhuis een upgrade wensen van 1 naar 2 slaapkamers. Dan wordt het natuurlijk wel duurder. Maar dat is dan niet op ons initiatief.”

Tegen de zomer moeten alle oude flats aan de Oever 11-13 leeg zijn gemaakt. De verbouwing zou binnen vier jaar klaar moeten zijn. Het Zorgbedrijf werkt samen met projectontwikkelaar Gands, die privé-appartementen in Oever 15 renoveert.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.