Robots en games helpen Clara, Mira en Said revalideren

KINDEREN MET BEPERKING KUNNEN TERECHT IN HIGHTECH REVALIDATIECENTRUM 'TRAINM'

Clara geniet duidelijk van haar oefeningen in het robotpak.
Klaas De Scheirder Clara geniet duidelijk van haar oefeningen in het robotpak.
Het hightech revalidatiecentrum TRAINM heeft drie kindjes met een motorische beperking van dienstverleningscentrum Sint-Jozef verwelkomd. Clara (12), Mira (9) en Said (10) konden gratis aan de slag met robots, virtual reality en games. De komende maanden volgen vijftig van hun klasgenootjes.

Klokslag halftwee arriveert een busje in de Quellinstraat. Clara, Mira en Said stappen uit. Ze hebben een ernstige motorische beperking en hebben de hulp van hun begeleiders nodig. Revalideren doen ze doorgaans in dienstverleningscentrum Sint-Jozef in de Antwerpse wijk Luchtbal. Vandaag niet. Heel uitzonderlijk mogen ze bij het hightech revalidatiecentrum TRAINM aan de slag met robots, virtual reality en games.

Mira en Said nemen plaats achter reusachtige touchscreens, waar ze oefeningen doen die hun coördinatie weer kan aanscherpen.
Klaas De Scheirder Mira en Said nemen plaats achter reusachtige touchscreens, waar ze oefeningen doen die hun coördinatie weer kan aanscherpen.

Wall Street

Het Antwerpse koppel Nilofar Niazi (44) en Edward Schiettecatte (45) stampten TRAINM acht maanden geleden uit de grond. Ze zegden hun topjobs op Wall Street vaarwel om klaar te staan voor hun zoontje, die na zijn geboorte door een hersenverlamming werd getroffen. De ouders spraken hun financiële connecties aan, wierven vijf kinesitherapeuten, een neuroloog en een logopediste aan en verzamelden de allernieuwste revalidatietechnologie ter wereld.


TRAINM werkt sinds kort samen met Sint-Jozef. In totaal zullen vijftig kindjes van het dienstverleningscentrum gratis kunnen proeven van de peperdure robottherapie. Om de prijs te drukken werd een fonds opgericht.


Clara (12), Mira (9) en Said (10) bijten de spits af. "Toen we hen vertelden dat ze met robots aan de slag zouden gaan, konden ze het bijna niet geloven", zegt begeleidster Katrien. "Deze omgeving prikkelt hen: ze zijn enorm gemotiveerd om met de oefeningen te beginnen."

Videospelletje

Clara wordt vervolgens in een robotpak gehesen en legt een virtueel parcours af. Het lijkt alsof ze in een videospelletje rondwandelt. "Clara is beperkt aan alle vier haar ledematen en kan enkel stappen als ze ondersteund wordt", zegt Katrien. "Vroeger kon ze nochtans zelfstandig stappen met een looprekje. Maar ze is zo gegroeid, dat haar spieren korter zijn geworden. Met het robotpak krijgt ze nu de nodige ondersteuning."


Iets verderop hebben Mira en Said plaatsgenomen achter een reusachtig scherm. Bij Mira vallen er appels uit een virtuele boom, die ze zo snel mogelijk moet aantikken. Said waant zich dan weer in een raceauto. Hij legt een parcours af en moet onderweg obstakels vermijden.

Uiterste concentratie

"Deze oefeningen zijn ideaal om hun coördinatiegevoel aan te scherpen", zeggen begeleiders Pepijn en Natasja. "Je merkt wel dat de robottechnologie uiterste concentratie vereist. Meer dan een uurtje hoeft het dus niet te duren."


De kindjes van Sint-Jozef zullen vier maanden lang nauwgezet opgevolgd worden. Vinden ze de robottherapie plezierig? Welke vooruitgang maken ze? Met de resultaten willen TRAINM en Sint-Jozef de beleidsmakers overtuigen om de therapie terug te betalen.