Robbe De Hert is ster van de Boekenbeurs

REGISSEUR KOMT FILMEN VOOR HOLLYWOOD AAN DE SCHELDE

Robbe De Hert en zijn crew in gesprek met cartoonist Marec.
Benoit De Freine Robbe De Hert en zijn crew in gesprek met cartoonist Marec.
De populairste man op de Boekenbeurs was gisteren voor één keer geen auteur, maar wel een regisseur. Robbe De Hert kwam er filmen voor zijn 'Hollywood aan de Schelde', tot grote nieuwsgierigheid van de bezoekers.

"Alles loopt momenteel erg goed. We hebben al heel wat interessant materiaal bij elkaar gefilmd", vertelt Robbes assistent Joke Sluydts. "We zijn op setbezoek geweest bij Stijn Coninx, we hebben de première van Facade van regisseurs Kaat Beels en Nathalie Basteyns waar we spraken met Johan Leysen, Els Dottermans en Viviane De Munck, met Stany Crets hebben we kunnen filmen tijdens de première van 'Het Tweede Gelaat', en binnenkort staan er nog interessante namen op onze lijst."


Gisteren stonden er interviews met Tom Lanoye, Herman Brusselmans, Marec en Dirk Bracke op de Boekenbeurs op het programma. Allemaal schrijvers van wie een boek verfilmd werd.


Wanneer Robbe verschijnt in de publieke ruimte, merk je pas hoe veel mensen hem nog herkennen. "Dat is een meneer die films maakt", hoor je mama's en papa's aan hun kinderen vertellen. Enkel onder de jeugd blijkt Robbe een nobele onbekende. Talloze bezoekers houden halt wanneer ze een camera en geluidsman in de weer zien. Op de plaats waar Lanoye zit om zijn boeken te signeren, heeft Robbe plaatsgenomen in afwachting van de komst van de schrijver. "Is dat Tom Lanoye?" vraagt de ene jongen zich luidop af. "Ik had me die helemaal anders voorgesteld", antwoordt de ander.

"Dag mijn schat"

Tom Lanoye en Robbe De Hert groeten elkaar hartelijk aan de stand van WPG. "Dag mijn schat," groet Tom Robbe. "Hoe gaat het?" De Hert sukkelt met zijn gezondheid. Hij ziet en hoort niet goed en lang rechtstaan lukt niet meer maar wanneer het over film gaat is hij opnieuw erg alert. Het is zijn assistente Joke Sluydts die het interview afneemt. "Anders duurt het interview gemakkelijk een uur", vertelt ze lachend tegen Lanoye. Tom heeft het lange tijd over de verfilming van 'Alles moet weg' waarin Stany Crets en Peter Van den Begin voor de allereerste keer samen op het grote scherm te zien zijn. "Die scène zit niet in het boek en ontstond op het terras van de Boer van Tienen", vertelt hij op zijn Lanoye's, opgewekt en met de nodige handgebaren. Dat soort wist-je-datjes wil De Hert graag horen. Nieuwtjes die de fragmenten van de Belgische film extra duiden die in 'Hollywood aan de Schelde' getoond zullen worden. "Tom is een icoon in de literatuur en als schrijver van theater. Natuurlijk moet hij in de film als schrijver van romans die verfilmd zijn," zegt De Hert. Als alles goed gaat, is de film rond september volgend jaar te zien in de bioscoop.

13.142 bezoekers

Na een slome start beleefde de Boekenbeurs met Allerheiligen trouwens zijn eerste echt drukke dag. Boek.be telde woensdag 13.142 bezoekers. Dat tilt het cijfer na vijf dagen net boven de 40.500 boekenfans.