Ring verzoenen met meer groen: idee stamt uit 1910

In 1910 werd al een ontwerpwedstrijd gehouden voor een 'ringboulevard'.
Foto KOS In 1910 werd al een ontwerpwedstrijd gehouden voor een 'ringboulevard'.
Bewoning, ruimte voor meer groen en verkeer met elkaar verzoenen: het idee is zo oud als de straat zelf. Dat bleek gisteren op een congres. Er werd al een ontwerpwedstrijd voor een ringboulevard gehouden... in 1910.

De Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP) en het Urban Studies Institute (USI) van de Universiteit Antwerpen had gisteren enkele deskundigen rond de tafel verzameld voor een congres. Onder hen ex-Vlaams Bouwmeester Marcel Smets, provinciegouverneur Cathy Berx en topman Roger Kesteloot van De Lijn. Ook de ontwerper van de overkapte ring in Madrid en de Nederlandse rijksadviseur voor Stad en Infrastructuur waren er.


Grote projecten als het rondmaken van de Antwerpse ring kúnnen een draagvlak vinden als ze niet eenzijdig worden benaderd, bleek op het congres. Het komt erop aan ze in te bedden in een breed verhaal van stadsontwikkeling en een betere leefomgeving."Als we iets willen veranderen, dan gaat het over waar we nog kunnen gaan wonen en hoe we wegen beter kunnen gebruiken", zegt stedenbouwkundige Maarten Van Acker (UA). "Bij ons zijn budgetten voor mobiliteit een veelvoud van die voor ruimtelijke ordening. Die twee 'werelden' zoden hun plannen beter op elkaar moeten afstemmen."


(PHT)