Restafvalzakken en -containers worden vanaf 1 januari 2020 duurder

Ook de sorteerstraatjes worden duurden
Klaas De Scheirder Ook de sorteerstraatjes worden duurden
De stad Antwerpen past vanaf 1 januari 2020 haar prijzen aan voor restafval. Een kleine restafvalzak wordt goedkoper, al de rest  wordt duurder.

Vanaf 1 januari 2020 worden de prijzen voor restafval aangepast. De prijzen voor PMD wijzigen niet. Papier en karton, GFT en glas blijven gewoon gratis. Een kleine restafvalzak (30 liter) wordt 9 cent goedkoper. Voor alle andere zakken, stickers of stortingen gaat de prijs wel omhoog. 

De prijs van een grote restafvalzak (60 liter) stijgt van 0,75 euro naar 0,83 euro. De kleine sorteerstraatjes stijgen van 0,30 euro naar 0,41 euro en de grote van 0,60 naar 0,83 euro. Wie een afvalsticker wil voor een container van 240 liter zal vanaf volgend jaar 172,64 euro betalen in plaats van 150 euro en voor een container van 770 liter zal je 553,74 euro moeten betalen. Een sticker voor een container van 1.000 liter wordt 191,12 euro duurder en zal vanaf volgend jaar 791,12 euro per jaar kosten. 

De prijsstijging komt er omdat de stad het Vlaams materialendecreet (VLAREMA) moet volgen. Hierin staan de minimum- en maximumtarieven voor het aanbieden van huisvuil. Die prijzen zijn gekoppeld aan de indexaanpassingen. Omdat het huidige tarief van de stad Antwerpen niet meer beantwoordde aan de hogere wetgeving, moest dit aangepast worden. De stad Antwerpen heeft beslist om steeds het goedkoopst wettelijk toegelaten tarief voor restafval aan te rekenen. De tarieven voor PMD-zakken of PMD-afvalstickers wijzigen niet. Bovendien blijft Antwerpen hiermee de goedkoopste in Vlaanderen.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.