Reinhilde Decleir wint Burgerschapsprijs

Decleir als Tante Jos in Frits & Franky.
Frits & Franky Decleir als Tante Jos in Frits & Franky.
De tiende Burgerschapsprijs van de Stichting P&V gaat vanavond in de Brusselse KVS naar Reinhilde Decleir, actrice en leidende kracht van Tutti Fratelli en Ho Chul Chantraine, oprichter van een coöperatieve vennootschap van producenten van bio-producten.

Decleir maakt met de sociaal-artistieke werkplaats Tutti Fratelli theater met een zeer diverse groep mensen, maar de nadruk ligt op de meest kwetsbaren van onze samenleving. De jury van de Burgerschapsprijs van de Stichting P&V was bijzonder getroffen door de manier waarop Tutti Fratelli haar artistieke doelstellingen weet te combineren met het sociale luik. "Het theater biedt mensen die uit de boot gevallen zijn kansen en geeft hen via een artistiek project hun zelfrespect en gevoelens van eigenwaarde terug." Decleir en Chantraine krijgen als prijs een beeldhouwwerk van Johan Tahon.

Zuster Jeanne Devos

De Stichting P&V werd opgericht in 2000 met de Groep P&V Verzekeringen als belangrijkste sponsor. De Stichting promoot participatie, emancipatie, solidariteit en burgerschap bij jongeren. Vorige laureaten van de Burgerschapsprijs zijn onder andere zuster Jeanne Devos, de filmmakers Jean-Pierre en Luc Dardenne en KVS directeur Jan Goossens. (DILA)