Registratie LEZ loopt mank

SITE WORSTELT MET KINDERZIEKTES 800 VRAGEN OP EERSTE DAG

De Engelse Helen Dawson kwam naar het stadskantoor om haar auto te laten registereren, omdat het via de site al enkele dagen niet lukte.
Laenen De Engelse Helen Dawson kwam naar het stadskantoor om haar auto te laten registereren, omdat het via de site al enkele dagen niet lukte.
Veel bestuurders weten nog niet goed of hun wagen Antwerpen nog binnen mag of niet, zo bleek op de opstartdag van de Lage Emissiezone. De stad kreeg meer dan 800 vragen te verwerken op één dag. De registratiesite worstelt nog met kinderziektes. Zo loopt de automatische vertaling mank.

De Lage Emissie Zone, die de meest vervuilende wagens wil weren uit de binnenstad en Linkeroever, werd gisteren officieel opgestart. De aanhoudende mediacampagnes en persartikelen over de invoering, misten hun effect niet. De stad kreeg gisteren alleen al zo'n 800 vragen uit binnen- en buitenland. Die vragen komen binnen via de stadsloketten en online.


Twintig ambtenaren op Den Bell houden zich non-stop bezig met de site van de LEZ, de registratie van wagens en de aanvragen voor uitzonderingen. "We kregen al 8.000 aanvragen binnen, waarvan er 5.000 al aanvaard werden", zegt Christina Ceulemans die het team aanstuurt. "De verwerking duurt normaal slechts een tweetal dagen."


In het toeristisch stadskantoor op de Grote Markt helpen twee ambtenaren de hele dag buitenlanders met hun registratie. De Engelse Helen Dawson huurt samen met haar man voor drie maanden een appartement in onze stad. Helen's Mini met benzinemotor uit 2014 mag probleemloos zonder toeslagen binnen.

Borden geven aan waar je met te vervuilende auto's wel en niet mag rijden.
Laenen Borden geven aan waar je met te vervuilende auto's wel en niet mag rijden.

Taalprobleem

Toch moet ook zij haar voertuig registreren als niet-Nederlandse buitenlander en net daar wringt het schoentje: "Ik probeer al van maandag online te registreren. De site is overzichtelijk maar na enkele stappen in de registratie switchte hij telkens van Engels naar het Nederlands. Heel vervelend. Moegetergd ben ik na enkele dagen vruchteloos proberen maar naar hier gekomen", zucht Helen.


Dat de stad iets wil doen aan de luchtkwaliteit, vindt Helen toe te juichen. "We moeten denken aan onze kinderen en kleinkinderen. Zij verdienen een gezonde toekomst." De infocampagne van de stad ontging haar echter volledig. "We verblijven geregeld voor een langere periode in Antwerpen, maar het was onze huisbazin hier die ons voor het eerst waarschuwde voor de LEZ. Die waarschuwingsborden hangen inderdaad aan alle invalswegen, maar je hebt geen idee dat je je moet registreren als buitenlander en hoe je dat moet doen."

Campagne

De stad spreekt tegen dat de buitenlanders niet goed op de hoogte zouden zijn van het systeem: "Frankrijk, Duitsland, Nederland en 8 andere Europese landen zijn er in totaal al een twintigtal milieuzones van kracht. Dus heel veel Europeanen weten al wat een Lage Emissiezone is", zegt milieuschepen Nabila Ait Daoud. "We hebben ook specifiek een informatiecampagne gevoerd in Nederland en in de Antwerpse hotels. Bovendien zullen we vier kiosken inrichten voor toeristen. Die kiosken moeten er deze zomer staan." Is dat niet te laat? "De implementatie duurt inderdaad iets langer dan verwacht, maar het gaat dan ook om een speciale service die ze nog in geen enkele andere Europese stad met een LEZ aanbieden."


Op de site van het Crowne Plaza Hotel worden de internationale gasten sedert half januari al gewaarschuwd voor de komst van de LEZ. "We willen onze klanten zo goed mogelijk informeren", zegt Vincent Jacobs, director sales. "Nu krijgen we nog niet veel vragen, maar ik vermoed dat het komend weekend wel zo zal zijn. Dan krijgen we veel Nederlandse gasten over de vloer, die lijken ons totaal nog niet op de hoogte."


Voorlopig nog geen reden tot paniek, de eerste maand worden er nog geen boetes uitgedeeld om iedereen aan het systeem te laten wennen.