Rechter razend op instelling die jongen naar huis stuurt

PV WEGENS SCHULDIG VERZUIM TEGEN DIRECTEUR

Marc Verlodt, directeur van jeugdinstelling Dennenhof in Ekeren.
Foto Laenen Marc Verlodt, directeur van jeugdinstelling Dennenhof in Ekeren.
De politie heeft een proces-verbaal wegens "schuldig verzuim" opgesteld tegen de directeur van jeugdinstelling Dennenhof in Ekeren. De instelling heeft een zestienjarige jongen weggestuurd. De jeugdrechter had Dennenhof nochtans het bevel gegeven de jongen op te vangen. De moeder van de zestienjarige voelt zich aan haar lot overgelaten.

De zestienjarige jongen heeft gedragsproblemen en verblijft al vier jaar in Begeleidingscentrum Dennenhof. Tijdens het weekend mag hij naar huis. Afgelopen dinsdagavond kwam het tot een ernstig incident met een opvoeder van Dennenhof. De zestienjarige en nog een tweede jongen zouden de opvoeder bedreigd hebben. "Het ging om een zeer zwaar agressie-incident", reageert directeur Marc Verlodt van Dennenhof. "Er is zelfs sprake van een poging tot brandstichting. Eén opvoeder heeft de andere jongens in veiligheid gebracht in de bibliotheek van Ekeren. De tweede opvoeder bleef bij de twee opstandige jongeren In Dennenhof en heeft de hulp van de politie ingeroepen."


De twee jongens moesten één nacht in een politiecel slapen. De dag nadien verschenen zij voor de jeugdrechter. Die besliste de jongen die de ergste bedreigingen had geuit voor twee weken naar een instelling in Mol te sturen. De tweede jongen moest op bevel van de jeugdrechter terugkeren naar Dennenhof. "De politie heeft mijn zoon rond 17 uur afgezet in Dennenhof", zegt de mama van de zestienjarige. Onmiddellijk nadat de politie was vertrokken, is hij door de opvoeder buitengezet. Die heeft zijn zak met kleding uit het raam van de eerste verdieping gegooid en gezegd: "Pak uw fiets en rij naar huis." Dan heeft die opvoeder mij gewaarschuwd dat mijn zoon onderweg was."


Advocaat Ben Crosiers bevestigt de verklaring van de moeder. "Mijn cliënt wordt niet beticht van brandstichting en ook de zogezegde bedreigingen worden betwist. Daarom ook heeft de jeugdrechter deze zestienjarige teruggestuurd naar de instelling. Die heeft een groot risico genomen door hem diezelfde avond, ondanks de rechterlijke beslissing, niet op te vangen en weg te sturen. Zij verzuimt manifest aan haar plicht. Wat als die jongen niet braaf naar huis was gereden en nu spoorloos was?"


Dit nieuwe conflict doet terugdenken aan de zaak Jonathan Jacob. De directeur van het psychiatrische ziekenhuis Broeders Alexianen werd door de Antwerpse rechtbank veroordeeld tot zes maanden celstraf met uitstel wegens schuldig verzuim. Hij had ondanks het aandringen van het Antwerpse gerecht geweigerd de dolgedraaide Jonathan Jacob op te nemen.

"Niet op elkaar schieten"

Directeur Marc Verlodt van Dennenhof meent dat hij het bevel van de jeugdrechter wél heeft uitgevoerd, weliswaar op zijn eigen manier. "Wij hebben de jongere wél opgevangen, maar voor ieders veiligheid leek het ons beter dat hij bij zijn ouders ging slapen. Wij zouden hem dan enkele dagen van op een afstand opvolgen. De jeugdrechter is het daar niet mee eens en vindt dat de jongen in Dennenhof moest slapen. De rechter moet toch niet de opvang organiseren? Ik heb volgende week een gesprek met de Antwerpse jeugdrechters. De noden in de jeugdzorg zijn groot. Iedereen staat op scherp. Het zou jammer zijn dat we op mekaar gaan schieten."