Rechter neemt nationaliteit af van Antwerpse IS-strijdster

De veroordeelde Soraya Et-Talaie was getrouwd met deze Vlaamse Syriëstrijder Faissal Oussaih. Hij is ondertussen omgekomen.
RV De veroordeelde Soraya Et-Talaie was getrouwd met deze Vlaamse Syriëstrijder Faissal Oussaih. Hij is ondertussen omgekomen.
De 24-jarige Soraya Et-Talaie is veroordeeld tot vijf jaar cel voor haar deelname aan de activiteiten van terreurgroep Islamitische Staat in Syrië. De rechtbank neemt de Antwerpse ook haar Belgische nationaliteit af.  De jonge vrouw zit met haar kinderen vast in een Koerdisch vluchtelingenkamp. 

De Antwerpse  Soraya Et-Talaie vertrok in november 2014  met haar echtgenoot Fayssal Oussaih naar Syrië. Haar familie dacht dat het koppel op huwelijksreis ging naar Italië. In werkelijkheid ging de reis naar Turkije om daar de grens naar Syrië over te steken. Het koppel sloot zich daar aan bij de terreurgroep Islamitische Staat. 

Fayssal overleed in 2015 tijdens gevechten met de Koerdische strijders van PKK. Zijn vrouw Soraya was op dat moment zwanger. Zij woonde samen met andere IS-vrouwen in een appartement in de hoofdstad Raqqa van de Islamtische Staat en leefden er ook volgens de Islamitische wetgeving sharia.

Twee kinderen

Soraya El-Talaie hertrouwde met een Nederlandse IS-strijder Outmhane Bouchnafa. Zij werd de derde echtgenote van de man. Het koppel kreeg twee kinderen.

Volgens de rechtbank onderschreef  Soraya El-Talaie volledig de  radicale levenswijze van Islamitische Staat. Haar man kan op al haar steun rekenen zodat hij zich voltijds aan het oorlogvoeren kan wijden. Zelfs de opvoeding van de kinderen was doordrongen van het radicale gedachtengoed.

Camouflagekledij

De rechtbank verwijst daarvoor naar een foto van de minderjarige zoon van Outmhane Bouchnafa. De jongen is uitgedost in camouflagekledij. Hij ligt  op de grond  met een op een AK-47 lijkend machinegeweer in de hand en met de wijsvinger aan de trekker. 

Soraya El-Talaie wordt veroordeeld tot 5 jaar cel voor haar deelname aan de activiteiten van de terreurgroep Islamtische Staat. De rechtbank neemt ook haar Belgische nationaliteit af. Zij houdt enkel haar Marokkaanse nationaliteit. Soraya El-Talaie was niet aanwezig op haar proces. Zij zit vermoedelijk nog altijd in een Koerdisch tentenkamp. 
23 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Rooms

  Er is nog hoop op gezond verstand. Nationaliteit afnemen, 5 jaar den bak in en deporteren als ze vrij komt met haar nageslacht. En dan zorgen dat ze NOOIT meer in EU geraken

 • Odilon Saverien

  Ik hoop dat deze rechter geen aanklacht krijgt van Magy De Block.

 • Marc Krol

  Dat is lang geleden dat ik nog is een verstandige uitspraak heb gehoord Ik hoop dat er meer van komt

 • Susie Casteleyn

  Eindelijk eens naar behoren gehandeld. Ze worden wakker in de rechtbank na hun blunders

 • Julien Tijtgat

  Eindelijk krijgen de rechters hun geheugen terug om deze IS mannen en vrouwen hun terechte straf te geven