Recensie Le Zoute Zoen

Elke week sturen we een journalist op pad om verschillende type restaurants te beoordelen op prijs en kwaliteit. Een vermelding in de Gault Millau heeft Le Zoute Zoen al, en dit jaar sleepte het restaurant ook een selectie voor het populaire concept Jong Keukengeweld binnen. Daarvan hebben wij met plezier gebruik gemaakt: voor 49 euro per persoon konden we er genieten van een driegangenmenu met aangepaste wijnen, in het restaurant dat een 12/20 kreeg van Gault & Millau. Iets chiquer aangekleed dan anders, stapten wij dus vanavond binnen in het gezellige restaurant in Parijse bistrosfeer.
Le Zoute Zoen
Annelin Marien Le Zoute Zoen
Interieur Le Zoute Zoen
Annelin Marien Interieur Le Zoute Zoen

Omdat we hier voor Jong Keukengeweld zijn, is het menu al beslist voor ons. Geen enkel probleem, we laten ons graag verrassen vanavond. Het aperitief, dat niet in de prijs is inbegrepen, mogen we wel zelf kiezen. En altijd heel leuk: er komen amuses bij. Op een bedje van steenkool (uiteraard puur decoratief) komen dessertjes die omgetoverd zijn tot hartige amuses: een macaron van tuinkruiden en gerookte zalm en een profiterolle met kruidenkaas, rode biet en walnoot. De amuses zijn al meteen een schot in de roos: ze zijn lekker mals, verrassend van smaak en origineel.

amuses en aperitief
Annelin Marien amuses en aperitief

Als voorgerecht krijgen we een stukje koude, gerookte skrei met krokant van zuurdesem, haring-ei en ijs van komkommer. Opnieuw een origineel en verrassend gerecht. Het zijn heel veel smaken bij elkaar: de gerookte smaak van de vis, het zoete van de sorbet, het bittere van zuurdesem, en zo zijn er nog veel kleine extraatjes die extra smaak geven aan het voorgerecht. Mijn vriend is laaiend enthousiast en neemt, als een echte recensent, zelfs de woorden ‘symfonie van smaken’ in de mond. Ik ben iets minder te vinden voor al die speciale smaken, maar ik kijk al uit naar het hoofdgerecht.

voorgerecht
Annelin Marien voorgerecht

Het hoofdgerecht is filet van speenvarken met loofwortel, spruitscheuten en couscous. Nog een leuke extra: twee fancy bitterballen, gedresseerd op een bedje van stenen en mos (uiteraard opnieuw puur decoratief). Het vlees is absoluut heel lekker en mals, en je proeft een lekkere barbecuesmaak. Ook de groentjes zijn een voltreffer: goed gekruid en er zit een lekkere wortelpuree bij. De couscous is vers, en de bitterballen zijn ook een toffe aanvulling bij het gerecht.

hoofdgerecht
Annelin Marien hoofdgerecht

Maar mijn favoriet van de avond moet nog komen: het dessert. Ik denk dat dit een van de lekkerste nagerechten is die ik ooit heb gegeten. Alleen daarvoor zou ik al willen terugkomen naar Le Zoute Zoen! In ons bord ligt een gecarameliseerde banaan met citrus, ivory chocolade, ijs van rabarber en krokant van amandel en pinda. Ik krijg nog altijd het water in de mond als ik eraan denk. De smaak van zure citroen is geweldig bij de zoete gecarameliseerde banaan, het koekje van pinda is perfect en het ijs geeft een frisse toets aan het hele dessert. Ik ben sowieso fan van desserts, maar dit is echt topniveau. 

dessert
Annelin Marien dessert

Bij onze thee, die ook niet mee inbegrepen zit in de prijs, krijgen we nog een beetje extra zoet, een chocolaatje en een mini boule de berlin. Wij hebben absoluut heel lekker gegeten, en als Le Zoute Zoen nog eens meedoet aan Jong Keukengeweld, zijn wij waarschijnlijk ook weer van de partij. Tot Zoens, zou ik zeggen!

Tot zoens!
Annelin Marien Tot zoens!

Zirkstraat 23, 2000 Antwerpen

Tel: 0032 3 226 92 20

info@lezoutezoen.be

Voorgerechten: €19 - €24

Hoofdgerechten: €25,5 - €33

Zoenmenu 3-gangen: €45

Eten: 8,5/10

Bediening: 7,5/10

Comfort: 7,5/10

Lees meer over de restaurantrecensies in ons dossier.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.