Raymond van het Groenewoud gaat klassiek en is nu Maestro Honoris Causa

Raymond van het Groenewoud neemt zijn award in ontvangst onder het goedkeurend oog van Guy Mortier.
Laenen Raymond van het Groenewoud neemt zijn award in ontvangst onder het goedkeurend oog van Guy Mortier.
Raymond van het Groenewoud mag je voortaan aanspreken als Maestro Honoris Causa. Die fijne bekroning van de Stichting Conservatorium Antwerpen is dinsdagavond uitgereikt op een galaconcert van de peetvader van de Vlaamse rock in deSingel. De opbrengst gaat naar de aankoop van nieuwe piano’s voor het Conservatorium.

Raymond begon solo, daarna kwam zijn groep erbij met gastmusici. Na de hulde met een onweerstaanbaar grappige lofrede van Guy Mortier trok Raymond alle registers open met het symfonieorkest van het Conservatorium, onder leiding van Dirk De Caluwé. Zijn studenten – Van het Groenewoud geeft ook masterclasses in Antwerpen – zongen mee in ‘L’étranger, c’est mon ami’. Maar het publiek smulde natuurlijk vooral van Raymonds onsterfelijke hits. ‘Gelukkig zijn’ en ‘Brussels by Night’ zaten terecht in de ‘klassieke’ set en blijven na vier decennia hoogtepunten uit zijn rijk repertoire.

Van het Groenewoud heeft als Maestro Honoris Causa voorgangers als Wannes Van de Velde en muzikant Toots Thielemans. Hoewel hij zichzelf een specialist in relativeren noemt, geeft hij toe dat de prijs hem “prettig kietelt”. Het concert was het sluitstuk voor ‘Save the Piano’, waarmee de Stichting Conservatorium Antwerpen de voorbije jaren al tientallen piano’s kon restaureren of aankopen. Er is nu nog 150.000 euro nodig.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.