Radicale moslimjongen betrapt met kalasjnikov in auto

De opgepakte Q.C.G.
Lefelon De opgepakte Q.C.G.
Twee Antwerpse jongeren worden vervolgd voor verboden wapenbezit omdat zij met een kalasjnikov in hun auto rondreden. Eén van de twee is Q.C.G., die als minderjarige al een reputatie als crimineeltje opbouwde. Zijn vriend O.G. beweert dat hij maar toevallig in de auto verzeild raakte. Toch blijven zij allebei in de gevangenis. De terreurspeurders uit Antwerpen hebben het onderzoek overgenomen.

De raadkamer besliste gisteren om de twee Antwerpse jongeren die vorig weekend in Limburg met een kalasjnikov waren betrapt, niet vrij te laten. De twee vrienden, Q.C.G. en O.G. waren vorige vrijdag rond middernacht bij een BOB-controle tegengehouden in Heusden-Zolder. De agenten doorzochten de wagen en vonden een kalasjnikov, verborgen onder een jas op de achterbank.


Volgens sommigen ging het om een schietensklaar, geladen wapen; volgens anderen ging het om een replica. Het Antwerpse parket kon daarover gisteren geen uitsluitsel geven. Het bevestigde enkel dat de twee jongens in de cel blijven.


Minstens één van de twee jongeren staat bij de veiligheidsdiensten gekend als radicale moslimjongere. Dat is ook de reden waarom de terreurspeurders van de federale politie in Antwerpen het onderzoek van hun Limburgse collega's hebben overgenomen.

Auto gestolen

Q.C.G. heeft er trouwens al een heel gerechtelijk parcours opzitten. Twee jaar geleden ontsnapte hij nog als minderjarige uit de gesloten in instelling van Mol. Hij werd later in Antwerpen gearresteerd aan het stuur van een gestolen auto en in het bezit van een verboden wapen. De politie bracht Q.C.G. terug naar de jeugdrechter maar die liet hem onmiddellijk weer vrij. De jongeman was een dag eerder net 18 jaar geworden.


Van de tweede verdachte, O.G., is minder geweten. Volgens zijn advocaat Ergun Top was O.G. maar toevallige passagier in de auto met de kalasjnikov. "Mijn cliënt wist niet dat er een wapen in de auto lag", zegt Top.


 (PLA)