Raad van State beslist: hoofdinspecteur (70) mag niet tegen z'n wil op pensioen gestuurd worden

De Raad van State heeft de lokale politie van Antwerpen voor de tweede keer ongelijk gegeven in een zaak tegen een hoofdinspecteur. R.R. (70) wilde na zijn pensioen blijven werken, maar mocht dat niet van korpschef Serge Muyters.

Terwijl duizenden agenten in Vlaanderen aftellen naar de dag dat ze met pensioen mogen, kan de politiecarrière voor hoofdinspecteur R.R. niet lang genoeg duren. De man mocht in 2006, op zijn 58ste al met pensioen, maar besloot door te werken. Toen hij in 2013 de pensioengrens van 65 jaar overschreed, kreeg hij toelating om nog een jaar door te gaan.

In 2014 deed R.R opnieuw een aanvraag om zijn pensioen uit te stellen. Korpschef Muyters weigerde, waarop de politieman naar de Raad van State trok.

De korpsleiding argumenteerde dat R.R. weliswaar een administratieve job deed, maar fysiek niet fit genoeg (de man kampt met zwaar overgewicht, red.) was om bij plotse calamiteiten te worden ingeschakeld.

Muyters’ weigering werd vernietigd en de hoofdinspecteur mocht terug aan de slag. De Raad van State stelde dat R.R. wel degelijk deelnam aan alcoholcontroles, inspecties in de gevangenis en acties tegen inbrekers. De arbeidsgeneesheer achtte R.R. bovendien geschikt én hij slaagde voor de medische proeven.  

Vorig jaar alweer hetzelfde liedje: de hoofdinspecteur vroeg om zijn pensioen uit te stellen, Muyters weigerde. Deze keer voerde de korpschef aan dat er door een herorganisatie geen plaats meer was voor R.R. Maar ook dat argument deed de Raad van State teniet. Gevolg: in theorie moet de politieman opnieuw aan het werk gaan.

“We zijn tevreden. De Raad van State stelt duidelijk dat de korpschef onwettig heeft gehandeld”, reageert Stijn Verbist, de advocaat van R.R. Volgens Verbist heeft de politie nu twee opties: ofwel nemen ze de politieman weer in dienst, ofwel keren ze hem een schadevergoeding uit. “In dat laatste geval willen we met de politie tot een minnelijke dading komen. Een nieuwe procedure starten doen we liever niet.”

De lokale politie laat weten “akte te nemen” van het arrest. 

Korpschef Serge Muyters, broer van Vlaams minister Philippe Muyters, naast Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).
belga Korpschef Serge Muyters, broer van Vlaams minister Philippe Muyters, naast Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.