PVDA weer met klacht naar Berx

UITBATING INLOOPCENTRUM DE VAART BLIJFT GEMOEDEREN BEROEREN

Oppositiepartij PVDA dient opnieuw een klacht in bij gouverneur Cathy Berx tegen de projectoproep voor de uitbating van inloopcentrum De Vaart. De OCMW-raad keurde die oproep goed. "OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) heeft het advies van de gouverneur aan zijn laars gelapt", zegt raadslid Lise Vandecasteele (PVDA). Duchateau maakt zich weinig zorgen.

N-VA wil het monopolie van enkele spelers in de sociale sector graag doorbreken. Vooral het dossier van inloopcentrum De Vaart op de Italiëlei beroert de gemoederen nu al vele maanden. Na een projectoproep in mei vorig jaar gaf een jury het beveiligingsbedrijf G4S de beste punten. In september besliste de OCMW-raad om met G4S onderhandelingen te starten. Een klap voor non-profitorganisatie CAW (Centra voor Algemeen Welzijnswerk), dat nog tot juli dit jaar De Vaart runt.


De linkse oppositie in de OCMW-raad (sp.a, Groen, PVDA) trok naar de gouverneur en haalde haar gram. Cathy Berx schorste de beslissing van september wegens procedurefouten. De meerderheid (N-VA, Open Vld, CD&V) bleef pal achter de projectoproep staan en duwde het punt er drie weken geleden ondanks protestacties door. Maar kijk: PVDA geeft zich niet gewonnen.

"Kwetsbare groepen"

Lise Vandecasteele: "Berx stelt duidelijk dat de OCMW-raad kennis van zaken moet krijgen, zodat er een inhoudelijk debat mogelijk is over de privatisering van de sociale sector. Dat is niet gebeurd op 2 februari. We weten nog steeds niet waarop Fons Duchateau zich baseert om multinationals de kans te geven om zich bezig te houden met de zorg aan daklozen. Met kwetsbare groepen spring je voorzichtig om. De voorwaarden en bepalingen van de projectoproep zijn niet door de OCMW-raad beslist. Het is het Managementcomité (dat de vergaderingen van de raad voorbereidt, red.) dat het projectvoorstel uitwerkte. Zónder dat de raad een zelfstandig onderzoek heeft verricht."


Michael Lescroart, woordvoerder van Fons Duchateau, is niet onder de indruk van PVDA. "Die partij speelt het ook niet netjes. G4S kreeg van 250 mensen een protestmail, met de vraag om zich geen kandidaat meer te stellen voor opdrachten in de sociale sector. Achteraf blijkt dan dat PVDA gewoon 250 standaardbrieven met één druk op de knop liet sturen. Zij mogen vinden dat er geen volwaardig debat was op 2 februari. Maar de procedures verliepen deze keer correct. Alle convenanten tussen OCMW en projectuitvoerders vertrekken vanuit het Managementcomité."

Geen debat

Bij sp.a koestert OCMW-raadslid Johan Peeters geen plannen om de projectoproep juridisch aan te vechten. "We blijven wel erg kritisch voor de privatisering van de sociale sector. We hebben op de raad de volledige inhoud van de procedure gekregen, maar een inhoudelijk debat bleef uit. Ik verwacht echter niet dat de gouverneur PVDA zal volgen. Anders zouden zeer veel punten op de agenda moeten worden herroepen." Nog dit: in maart moeten de biedingen binnen zijn voor onder meer De Vaart, de uitbouw van een zorghostel voor verslaafde daklozen en Kadans Wonen.