PVDA reikt weer de hand naar Groen en sp.a

De PVDA heeft haar oproep herhaald om met Groen en sp.a een kartel te vormen en samen naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 te trekken. De partij zal in acht gemeenten opkomen.

In een congres in het Zuiderpershuis verzamelden zaterdag zo'n 200 leden van de PVDA. De partij maakte er de verkiezingsdoelstellingen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 bekend. "In 2012 waren we al de verrassing met de doorbraak in Luik en Antwerpen. In 2018 willen we ook in de centrumsteden doorbreken om een olievlek-scenario mogelijk te maken. Alleen al in de provincie Antwerpen willen we dan in minstens 8 steden en gemeenten verkozenen halen", zegt nationaal voorzitter Peter Mertens. PVDA gaat een verkiezingslijst indienen in de gemeenten Mechelen, Turnhout, Heist-op-den-Berg, Geel, Brasschaat, Mortsel en Boom.

A-team

De focus van de extreemlinkse partij blijft op Antwerpen liggen. Daar stelt PVDA een 'A-team' voor, met Peter Mertens als voornaamste boegbeeld. Daarnaast zijn er ook Zohra Othman, schepen in Borgerhout, Mie Branders, gemeenteraadslid in Antwerpen, en gemeenteraadslid Mohamed Cheeba. Bij dat kwartet komen nu twee nieuwe namen: Lise Vandecasteele, het jonge OCMW-raadslid dat haar tanden heeft vastgebeten in het dossier van de vermarkting van de zorg en Jos D'Haese, een van de jonge talenten binnen de partij. Op het provinciaal congres kreeg de linkse partij ook een mandaat - met 86% - om gesprekken aan te gaan met Groen en sp.a over een eventueel kartel. "Voorlopig houden de twee andere partijen de boot af, maar wij geven alvast het signaal dat we vragende partij zijn voor een groot links kartel." (PJBA)