PVDA is Di Rupo nog niet vergeten, Sp.a geeft regering Michel veeg uit de pan op Dag van de Arbeid

Veel volk bij Sp.a
Klaas De Scheirder Veel volk bij Sp.a
De Leopold de Waelplaats kleurde rood op 1 mei. Traditioneel verzamelden PVDA en Sp.a zich broederlijk naast elkaar om de Dag van de Arbeid te vieren. Nadat beide partijen hun speeches hadden gehouden, trokken de “kameraden” in stoet door Antwerpen. 

De eerste mei is een hoogdag voor iedereen die zich aan de linkse zijde van het politieke spectrum bevindt en die hoogdag wordt traditioneel ingezet op de trappen van het Museum voor Schone Kunsten. Links posteerde PVDA zich, rechts Sp.a. In het midden militanten - kameraden -  van beide partijen die trachtten enkele overlopers te kunnen scoren. 

Om 10 uur startte PVDA-voorzitter Peter Mertens zijn speech waarin hij de recente brand van de Notre-Dame in Parijs als rode draad gebruikte en als metafoor voor onze sociale zekerheid. “Eén mei is de dag waarop wij gestart zijn met het bouwen van onze eigen kathedraal. De kathedraal van de sociale zekerheid. Ze is opgebouwd, steen per steen. De sociale zekerheid. Met een ziekteverzekering voor iedereen. Met betaald verlof. Een eerlijk pensioen. Die rechten hebben wij samen afgedwongen.” Nadien volgde de eerste eis: “Een minimumpensioenen van 1.500 euro, niet in woorden maar in daden.”

Kathleen Van Brempt sprak de militanten toe
Klaas De Scheirder Kathleen Van Brempt sprak de militanten toe

De buren van Sp.a werden niet gespaard door Mertens. “Als de pensioenen vandaag zo laag zijn, dan heeft dat met beleidskeuzes te maken. Van deze regering. Maar ook van de regeringen voordien. Keuzes van regeringen met N-VA, met CD&V, en met Sp.a. Wij zijn het generatiepact niet vergeten. Wij zijn niet vergeten hoe de regering Di Rupo in 2012 het mes heeft gezet in het vervroegd pensioen en de gelijkgestelde periodes.”

“Niet met ons”

Bij Sp.a was het Europees parlementslid Kathleen Van Brempt die haar kameraden toesprak. “De huidige regering doet niet anders dan besparen en facturen sturen. We moeten langer werken zonder dat daar iets tegenover staat. Wel, ik zeg het klaar en duidelijk: niet met ons.” Applaus. “Wij willen zekerheid voor iedereen. Een goede dienstverlening en pensioenen voor iedereen van minstens 2.200 euro bruto.” Volgens de socialisten is dat perfect betaalbaar, in tegenstelling tot wat de regering beweert. Dat geld moet komen vanuit een eerlijk belastingstelsel. “De rijken en grote belastingen zullen eerlijke belastingen betalen. Gedaan om via belastingparadijzen de belastingen te omzeilen,” aldus Van Brempt. Opnieuw applaus. Daarnaast pleitte Van Brempt ook voor een Europese vakbond. 

Na de speeches trok Sp.a met schepen Jinnih Beels en Tom Meeuws de stoet op gang. In hun zog de vakbonden, fanfares en enkele linkse jongerenorganisaties. PVDA sloot aan. 

Anderen zetten het feest al vroeg in met een pintje
Klaas De Scheirder Anderen zetten het feest al vroeg in met een pintje
Veel volk bij PVDA
Klaas De Scheirder Veel volk bij PVDA
Peter Mertens op krukken. Hij brak zijn enkel bij een val.
Klaas De Scheirder Peter Mertens op krukken. Hij brak zijn enkel bij een val.
PVD
Klaas De Scheirder PVDReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.