Professor verontschuldigt zich nadat hij zich onrespectvol uitlaat over dood Julie Van Espen

Professor Frederik Swennen
rv Professor Frederik Swennen
Op sociale media circuleert een filmpje waarin professor Swennen, ook decaan van de faculteit rechten, zich onrespectvol uitlaat over de dood van studente Julie Van Espen. Rector Herman Van Goethem riep de prof tot de orde. De professor verontschuldigde zich ondertussen.

Studenten aan de faculteit rechten hebben een filmpje verspreid waarin professor Frederik Swennen zich onrespectvol heeft uitgelaten over de dood van Julie Van Espen. “Voor studentes aan de universiteit Antwerpen is het dus geen goed idee om alleen met de fiets, zelfs overdag, langs het Albertkanaal te fietsen. Die dame is teruggevonden. Blijkbaar vermoord. Dit gezegd zijnde.” Waarna de prof verder ging met zijn college. Nadien gebruikte Swennen Julie als voorbeeld voor een case: “Die Van Espen die daar is overleden aan het Albertkanaal. Stel dat die geen wettelijk erkende vader had, die heeft geen kinderen nagelaten dus die kan niet wettelijk erkend worden.”

In shock

De studenten reageren in shock. “Als dit het signaal is dat de professoren aan toekomstige intellectuelen van de maatschappij willen geven, is het moeilijk dat er dergelijke feiten geminimaliseerd gaan worden.” De studenten vinden het jammer dat één individu zo reageert terwijl de universiteit volgens hen op een fantastische manier om gaat met de moeilijke situatie. “De Universiteit Antwerpen is op een zeer serene en respectvolle manier omgegaan met heel deze gebeurtenis en ook de studenten hebben dit met enorm veel respect behandeld. Het is enorm wansmakelijk dat een voorbeeldfunctie als de decaan zoiets uitspreekt.”

Excuses

Het filmpje dateert van maandag en circuleerde onder de studenten. Ook rector Herman Van Goethem kreeg het te zien. “De rector heeft de betreffende prof meteen tot de orde geroepen en hem gewezen op zijn ongepast gedrag. Professor Swennen besefte meteen dat hij te ver was gegaan en bood uitgebreid zijn excuses aan op ons online platform Blackboard en dinsdag nog eens mondeling tegenover de groep studenten die maandag les kregen van hem”, vertelt Peter De Meyer, woordvoerder van de UA. 

De excuses van de prof: 

“Geachte Studenten

Gisteren is tijdens de pauze het verschrikkelijke nieuws bekendgeraakt dat Julie Van Espen, na haar verdwijning op zaterdag, dood was teruggevonden. Dat nieuws heeft een schokgolf veroorzaakt. Veel studenten en personeelsleden hebben bij elkaar troost gezocht en de universiteit heeft daarvoor ook de nodige ruimte gecreëerd.

Ik heb gisteren na de pauze naar deze zaak verwezen en later tijdens het college heb ik de zaak ook als illustratie gebruikt bij een wetsbepaling. Dat ik dat deed, en hoe ik dat deed, was vanzelfsprekend niet enkel onhandig maar gewoon tactloos en verkeerd. Sommige studenten waren erdoor gechoqueerd en ik begrijp die reactie ten volle, omdat zij terecht is. Ik wil mij daarom in de meest sterke bewoordingen verontschuldigen voor dat incident. Dat had niet mogen gebeuren. Ik ben mij bewust van die uitschuiver en ga mij erover bezinnen.

Ik wil oproepen om nu vooral de nagedachtenis aan Julie in ere te houden. Ik wil jullie voorstellen om nu alvast een moment van stilte in te lassen.”
167 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yannah Van den Eynde

  Ik wil er maar even op wijzen dat dit bericht is doorgespeeld naar de kranten door een NIET UA student. Hij kent de professor en zijn manier van lesgeven totaal niet, das er niet bij tijdens dat college en de info dat alle studenten in shock waren is dus COMPLEET FOUT!

 • randi iversen

  En zo wordt de schuld van verkrachting weer bij het slachtoffer gelegd en tot een niemendalletje herleid

 • Pietje De Dood

  Deze man was inderdaad tactloos. Het zou maar eens zijn dochter zijn geweest... Verontschuldigingen aanvaard.

 • Anne Jacobs

  Laag, zeer laag, onrespectvol, die is tot meer in staat. Is niet waardig rector genoemd te worden, ontslag zou hier de orde zijn.

 • raf stevens

  De arrogantie van die prof (en hij spijtig genoeg niet alleen) is grenzeloos. Dat soort mensen denkt van altijd gelijk te hebben en boven alle verdenking te staan, zoiets als God de Vader. Iedereen die hoger onderwijs gevolgd heeft kent minstens zo 1 prof.