Procureur vraagt vrijspraak in zedenzaak tegen Bo Coolsaet, drie nieuwe klachten tegen bekende uroloog

Uroloog Bo Coolsaet (79) komt met zijn advocaat Kris Luyckx aan op de rechtbank. De dokter herstelt van een bekkenbreuk die hij opliep bij een ernstig verkeersongeval. Een taxi met Coolsaet als passagier werd aan een rood licht aangereden door een onoplettende chauffeur.
Photo News Uroloog Bo Coolsaet (79) komt met zijn advocaat Kris Luyckx aan op de rechtbank. De dokter herstelt van een bekkenbreuk die hij opliep bij een ernstig verkeersongeval. Een taxi met Coolsaet als passagier werd aan een rood licht aangereden door een onoplettende chauffeur.
De Antwerpse procureur blijft bij zijn standpunt: er zijn geen bewijzen dat de bekende uroloog Bo Coolsaet een minderjarige patiënte heeft aangerand of verkracht.  Hij vraagt de vrijspraak. Het slachtoffer, dat ondertussen 28 jaar is,  krijgt wel  steun van een tiental andere vrouwen. Drie van hen hebben recent ook een klacht ingediend tegen Coolsaet.

Een 16-jarig meisje liet zich in 2006 door dokter Coolsaet behandelen. Hij gebruikte daarvoor verschillende keren een instrument om de spieren rond haar urineleider te ontspannen. Volgens het slachtoffer heeft Coolsaet haar daarmee verkracht. Hij zou haar tijdens de behandeling ook aangeraakt hebben aan de billen en de borsten. De feiten deden zich voor tussen 2006 en 2008 toen het meisje 15 tot 16 jaar was. 

Pas in 2015 stapte het slachtoffer naar de politie en later ook naar de Orde van Geneesheren. De Orde sprak dokter Coolsaet vrij. De politie voerde een grondig onderzoek maar volgens het parket leverde dat geen bewijzen op. De raadkamer besloot na tal van bijkomende onderzoeken de klacht toch door te  verwijzen naar de rechtbank. 

BELGA

Die klacht werd woensdagmorgen behandeld door de correctionele rechtbank in Antwerpen. De verdediging van het slachtoffer drong bij aanvang aan op uitstel van het proces. 

Advocaten Christine Mussche: “Na een krantenartikel over dit proces hebben tien vrouwen zich spontaan bij mij aangemeld met  gelijkaardige klachten over dokter Coolsaet. Drie vrouwen hebben ondertussen een klacht ingediend bij de politie. Eén vrouw heeft een klacht bij de onderzoeksrechter neergelegd. Ik vraag dat de procureur die nieuwe klachten kan bestuderen om zijn huidig standpunt  tegenover dokter Coolsaet bij te sturen.” 

Dat vond de procureur niet nodig. Aanklager Kim De Laet:  “Wij blijven bij ons standpunt en vragen de vrijspraak voor dokter Coolsaet. Twee nieuwe klachten kunnen niet in overweging worden genomen. De feiten zijn verjaard. Een derde klacht is eveneens nagekeken en daar zijn er geen aanwijzingen gevonden van strafbare feiten.”

Advocaat Kris Luyckx die dokter Coolsaet bijstaat, wilde evenmin van uitstel van het proces weten. 

Kris Luyckx: “Met één welgemikt perslek heeft de burgerlijke partij dit proces vooraf in de media gebracht.  Het doel is duidelijk: de reputatie van meneer Coolsaet schaden.”

Advocaat Christine Mussche probeerde via de stafhouder van advocaten alsnog het proces te laten uitstellen. Maar dat zette geen zoden aan de dijk. Tegen het middaguur gaat het proces woensdag toch van start. 

LEES OOK:  Nieuwe aantijgingen tegen Bo Coolsaet: “Hij begon mijn borsten te strelen in zijn praktijk”
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Vaeske

  Een procureur die voor vrijspraak gaat. Dan is de zaak heel dunnetjes en zijn er geen degelijke aanwijzingen van schuld. Als PK wil je niet afgaan voor de rechter.

 • Jeannine Van Uffelen

  Er zijn geen bewijzen moet er soms een getuige bij zijn ? kan hij bewijzen dat het niet waar is of wordt hij op zij woord gelooft ? en wat de vrouwen beweren wordt niet gelooft ? Maar wat wel is vrijspraak of niet en een dure advocaat het zal niets uitmaken het zal altijd aan hem kleven hoeveel geld en aanzien hij ook heeft .

 • Ronny Van Looy

  Ik kan hier geen oordeel over vellen want ik was er niet bij, maar die rollator om medelijden op te wekken is schitterend gevonden en natuurlijk niet te vergeten de zonnebril, want als ze voor zulke feiten voor gerecht worden gedaagd zijn het plots zielige, zieke oude mensen waar je toch compassie mee zou krijgen, laat die oude man toch met rust, kijk eens in wat voor een toestand hij zich begeeft, dat is toch de bedoeling, niet soms, komaan zeg.

 • Rachel Cousse

  Op het filmpje vind ik dat Coolsaet vrij vlot stapt met die rollator. Is dit echt nodig ? In ieder geval, degene met het meeste geld en macht zullen de zaak winnen schuldig of niet. En het Is niet omdat je een bekende (arts) bent dat je dan heilig bent, integendeel, die kunnen makkelijker misbruik maken want zij worden vaker geloofd op hun woord.

 • Philippe Schotte

  10 ....en hoeveel zijn er nog die niet durven te spreken ?? En de procureur vraagt vrijspraak !!!!