Politieman vervalst getuigenis, krijgt 8 maanden met uitstel

Een 35-jarige inspecteur van de politie Antwerpen is veroordeeld tot acht maanden met uitstel. Hij kwam tussenbeide bij een vechtpartij in café 'De Vuile Was', al in april 2011. Daarbij waren ook enkele agenten betrokken. Om het verhaal wat in hun voordeel te kleuren verzon de inspecteur een getuigenis en maakte er een proces-verbaal van.

De inspecteur J.V.T. kwam op 17 april 2011 ter plaatse bij een vechtpartij in café De Vuile Was, waar een vrijgezellenavond aan de gang was. Ook enkele politiemannen waren in het café aanwezig. Eén man kreeg stevige klappen en raakte ernstig gewond. Hij deed zijn verhaal maar was verbaasd dat een getuige in het café de feiten helemaal anders voorstelde.

Handtekening

Na onderzoek bleek dat die opvallende getuige helemaal geen verklaring had afgelegd aan inspecteur J.V.T. Nochtans had J.V.T. een proces-verbaal opgesteld met het tijdstip en de plaats van het verhoor en met de handtekening van de getuige. Die getuige ontkende ten stelligste ooit op de Oudaan te zijn geweest. De handtekening was evenmin van hem.


De getuige legde uit dat hij enkel een telefonisch relaas had gegeven aan inspecteur J.V.T. Hij had dat gedaan omdat de zus van de inspecteur hen dat had gevraagd. De inspecteur had dat telefonisch verslag simpelweg in een proces-verbaal van verhoor gegoten en vermoedelijk zelf gehandtekend.


Dat was de stelling van het parket, dat de inspecteur vervolgde. Tijdens het onderzoek beweerde inspecteur J.V.T. niet meer te weten hoe de omstreden getuigenis tot stand was gekomen.

Man valselijk beschuldigd

Volgens de rechtbank zijn de feiten echter bewezen. De rechters zijn bijzonder streng voor de politieman. Er is maar één man die het pv vervalst kan hebben. "Dat is de 'andere' aanwezige bij dit verhoor, in casu de verhoorder, de aangeklaagde politieman.


Ook de handtekening was duidelijk vervalst, volgens de rechtbank.


De rechtbank vindt dat de politieman met de valse getuigenis andere partijen in gevaar heeft gebracht. Een man is mogelijk valselijk beschuldigd als dader van de vechtpartij. Het slachtoffer kan daardoor een schadevergoeding mislopen.


Vandaar dat de politieman J.V.T. wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden met uitstel voor valsheid in geschrifte als ambtenaar, en voor meineed. (PLA)