Politie verzegelt kabinet abortusdokter

MOHAMMAD RAHMAN AL IN 2015 GESCHORST DOOR ORDE VAN GENEESHEREN

Dokter Mohammad Rahman kreeg in 2012 al een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan twee jaar effectief, voor een illegale abortus.
Foto Patrick Lefelon Dokter Mohammad Rahman kreeg in 2012 al een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan twee jaar effectief, voor een illegale abortus.
De politie heeft afgelopen weekend het kabinet van 'dokter' Mohammad Rahman in de Seefhoek verzegeld. Ondanks zijn schrapping als dokter door de Orde van Geneesheren blijft de zogenaamde 'abortusdokter' rustig verder doen en zou er ook opnieuw sprake zijn van illegale abortussen. "We moeten de situatie blijven opvolgen", zegt Patsy Sörensen van Payoke. "Misschien gaat hij nu kwetsbare slachtoffers thuis behandelen."

'Dokter' Mohammad Rahman kreeg in 2012 een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan twee jaar effectief, omdat hij in 2007 in zijn praktijk in de Sint-Elisabethstraat een illegale abortus had uitgevoerd bij een Nigeriaanse vrouw. De pooier van de vrouw had geregeld dat ze bij Rahman terecht kon. Omdat ze zwanger was, kon ze niet ingezet worden als prostitiuee. Uit het arrest van het hof van beroep blijkt dat dokter Rahman 350 euro kreeg voor de abortus. Hij had een briefje waarop de patiënte haar toestemming gaf, maar de vrouw tekende onder dwang van de dokter en haar pooier.


De Orde der Geneesheren startte een procedure op om de man uit het ambt te laten schrappen. Dat had heel wat voeten in de aarde, maar de schorsing werd begin 2015 wel uitgesproken.

Mensenhandel

In 2014 had de onderzoeksrechter in Antwerpen al een nieuw onderzoek tegen Mohammad Rahman opgestart, omdat hij zijn praktijk gewoon bleef verderzetten. Payoke krijgt ook regelmatig signalen van slachtoffers.


"Meestal zijn dat mensen in een kwetsbare situatie die hier zonder papieren zijn en vaak mogelijke slachtoffers van mensenhandel", legt Patsy Sörensen uit. "Ze komen via via bij hem terecht en aan de gevel hangt ook een plaatje van dokter. Wat weten die mensen nu dat hij geschorst is? Maar hij blijft dus volharden in de boosheid. Gelukkig blijft de sociale controle wel en wordt het wel gemeld."

Onduidelijkheid

Het is niet duidelijk waarom het kabinet nu verzegeld werd door de politie, maar mogelijk is het een middel om Rahman te doen stoppen. "Maar we moeten het blijven opvolgen. We moeten er zeker van zijn dat hij niet bij mensen thuis langs gaat", aldus Payoke. Op de regionale zender ATV ontkende Rahman dat er nieuwe klachten tegen hem lopen. Ook de illegale abortus waar hij wél voor veroordeeld werd, betwist hij nog altijd.