Politie pakt 28 transmigranten op aan Berchem-station

De politie controleerde vooral de treinen van Brussel naar Antwerpen-Berchem.
rv De politie controleerde vooral de treinen van Brussel naar Antwerpen-Berchem.
In de nacht van maandag 28 op dinsdag 29 oktober zijn bij een controleactie aan het station van Antwerpen-Berchem 28 personen opgepakt zonder geldige papieren. De controles waren voornamelijk gericht op de treinen die vanuit Brussel naar Antwerpen rijden. Met de actie wilde de politie mensensmokkel tegengaan en overlast in het station aanpakken. 

Op basis van verklaringen stelt de politie nog steeds vast dat heel wat transmigranten zich vanuit Brussel - voornamelijk via het openbaar vervoer - naar onder andere Antwerpen begeven. Zij komen met de trein aan in de stations Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal, en begeven zich van daaruit verder met de tram en/of bus naar de parkings langs de autosnelwegen, waar ze in vrachtwagens proberen te klimmen om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te kunnen maken. Het fenomeen transmigratie en de overlast die ermee gepaard kan gaan, zijn daardoor bijzonder voelbaar in en rond stations, bushaltes en snelwegparkings.

In de nacht van maandag 28 op dinsdag 29 oktober voerden de federale en lokale politie een controleactie aan het station van Antwerpen-Berchem. Met deze actie wilde de politie netwerken van mensensmokkelaars in kaart brengen, de overlast in en rond het station aanpakken en de betrokken transmigranten ontraden om de gevaarlijke oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. 

11 minderjarigen

In totaal werden bij deze actie 28 personen bestuurlijk aangehouden, omdat ze niet over de juiste verblijfsdocumenten beschikken. Het ging om 27 mannen en 1 vrouw. 10 personen verklaarden afkomstig te zijn uit Eritrea, 17 uit Soedan en 1 uit Ethiopië. 11 van de 28 aangehouden personen verklaarden minderjarig te zijn.

De actie werd gecoördineerd door de Coördinatie- en Steundirectie (CSD) Antwerpen van de Federale Politie. Zij werden bijgestaan door collega’s van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen, de Spoorwegpolitie, de Directie Openbare Veiligheid, het Interventiekorps van de CSD Antwerpen en zes lokale politiezones (PZ Minos, PZ Zara, PZ Regio Turnhout, PZ Bodukap, PZ Balen-Dessel-Mol en PZ Zwijndrecht). Ook het parket van Antwerpen, de Dienst Vreemdelingenzaken en Securail waren bij de actie aanwezig.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leonarda Van Opbroecke

  En de Ngo's blijven ze maar ophalen en in Europa afzetten. Best is dat die Ngo's ze met hun bootjes afzet vlak voor de Britse kust.

 • Roger Rymen

  Bestuurlijk aangehoeden? En dan? Een briefke dat ze braaf het land moeten verlaten? Dan vrijgelaten om volgende week weer opgepakt te worden. Geweldig, net een komische opera.

 • Laila Addass

  Als jullie echt illegalen willen op pakken die criminelen feiten ondergaan dan weten jullie goed genoeg waar te zoeken. En niet doen of jullie neus bloeit... misschien is een likje gaan nemen in die shishabars en cabares in Antwerpen genoeg om op te pakken.

 • Freddy Vinckx

  Laat iedereen binnen en zorg dat al de betrokken ( ook de Euro ) politiekers hiervoor persoonlijk verantwoordelijk gesteld worden

 • Herbert Verbeeck

  Dweilen met de kraan open... En een serieuze kraan hoor...