Politie neemt stevige tijgerpython in beslag: dik 6 meter lang, 80 kg zwaar en ‘net’ een levende kip achter de kiezen

De python is 6,5 meter lang en weegt 80 kg.
politie Antwerpen De python is 6,5 meter lang en weegt 80 kg.

Bewoner  Yves L.  van de Antwerpse wijk Luchtbal heeft na twintig jaar zijn tijgerpython moeten afstaan aan de politie. Het dier had zo’n proporties aangenomen dat het niet langer kon leven in het terrarium in de rijwoning van de man.  Het dier was niet hongerig. Het had zondag nog een levende kip naar binnen gewerkt. De eigenaar is er het hart van in. “Twintig jaar lang heb ik het dier altijd prima verzorgd. Nu ineens zit ze te klein volgens de politie”, aldus Yves L. 

De politie kwam de wit-gele kolos eerder toevallig op het spoor. De eigenaar deed een paar dagen geleden aangifte van een inbraak in zijn woning.  Toen de inspecteurs ter plaatse kwamen, merkten ze de slang op in de woonkamer. Je kan er ook moeilijk naast kijken: de tijgerpython is 6,5 meter lang en weegt om en bij de 80 kilo. Op zich zag het dier er goed verzorgd uit. De inspecteurs stelden zich echter vragen bij de opvallend kleine huisvesting van het kolossale dier. Ze namen foto’s en brachten de dienst leefmilieu van de lokale recherche op de hoogte. Daar werd hun vermoeden al snel bevestigd. Niet alleen bleek de ruimte veel te krap voor een slang van die omvang, bovendien beschikte de eigenaar niet over de vereiste milieuvergunning om het dier te houden.

De man was zich van geen kwaad bewust. “IK heb het dier al twintig jaar en heb het altijd uitstekend verzorgd. Toen ik het dier destijds kocht, moest je daar helemaal geen vergunning voor hebben. De python kreeg hier eten genoeg: twee levende kippen per week en drie per week in de winter.” 

Twintig jaar lang heb ik mijn python uitstekend verzorgd. Nu ineens wordt ze afgenomen

Eigenaar van tijgerpython Yves L.

Commissaris Jos Rayen, diensthoofd leefmilieu van de lokale recherche: “Tot voor kort had de eigenaar zich nog in regel kunnen stellen met de installatie van een kamerterrarium en de aanvraag van een vergunning. Maar daarvoor is het nu te laat. Vanaf 1 oktober wordt de tijgerpython geschrapt van de zogenaamde ‘positieflijst’ die opsomt welke dieren je mag houden als huisdier. Geen onterechte beslissing. Een tijgerpython is van nature agressief. Het terrarium voldeed niet als huisvesting: het was te klein en beschikte - als afsluiting - enkel over fragiele schuifraampjes van enkel glas. Als het dier ooit was ontsnapt in een hongerige bui en onderweg een kind was tegengekomen, hadden de gevolgen niet te overzien kunnen zijn.”

Vijf mannen

Hongerig was de python niet, want hij had zich zondag nog tegoed gedaan aan een levende kip. Op wat gesis na liet hij zich makkelijk vangen. Er waren wel vijf volwassen mannen nodig om het zwaargewicht buiten te dragen. In de voortuin stond een bak voor hem klaar waarin hij vervoerd werd naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. 

Wat er met het dier gebeurt, wordt nog bekeken. Mogelijk verhuist het naar een geïnteresseerd serpentarium in Oost-Vlaanderen. De eigenaar riskeert nog een boete. Daar zal het gerecht over oordelen. Het feit dat hij abrupt afscheid moest nemen van zijn huisdier, waar hij al meer dan 20 jaar voor zorgde, kwam heel hard aan.
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hilde Jacobs

  Als ik de terrarium zag schrok ik wel, die is meer dan te klein. De mijne had al een kleine kamer toen hij 4 meter was. Trouwens zijn dit geen agressieve dieren! Ik heb er 2 gehad en honderden vreemde mensen hebben hen in hun nek gehad! Ik heb er zelfs mee in een W.Vl. krant gestaan. Als je er geen verstand van hebt zwijg dan! Die man zijn beest afnemen vind ik een schande!! Gaf hem een eerlijke kans om in orde te komen. Hoeveel mensen zorgen er niet slecht voor hun hond, kat of ander dier?

 • Verstappen Martine

  Zulk een groot dier hoort niet thuis in dat kleine terrarium. Een reptiel is zowiezo geen huisdier vind ik. Waar ik het wel mee eens ben is dat de man een verwittiging had moeten krijgen. De inspecteurs krijgen van mij een dikke pluim.

 • Steven van Sas

  Ondertussen veranderden ze de regels en nu mag hij het niet meer houden... alsof het beter zitnin het opvangcentrum. Hij koopt geen nieuwe slang meer en deze uitzetten in een natuurlijke omgeving gaat toch niet. Hier doen ze dus niets nuttig mee

 • Jimmy Salau

  Schandalig! Hij heeft er 20 jaar voor kunnen zorgen waarom dan nog niet extra 5 jaar wetend dat een tijgerpython ongvr 25 jaar oud wordt.! Jullie nemen die slang zijn leven af en van die man want een huisdier is een lid van de famillie! Echt typisch belgisch syteem. Zolang jullie maar ons onder controle houden en de lijn blijven volgen!

 • Willem Pots

  echt pijnlijk voor die man, die er al 20 jaar goed voor zorgde. Hij had een aanmaning moeten krijgen, en een redelijke termijn om een groter kamerterrarium te kunnen bouwen en zich met de milieuvergunning in orde te stellen. Direct in beslag nemen zonder boe of ba vind ik veel te drastisch!