Politie gaat snelle elektrische fietsen controleren

WIE NA EERSTE WAARSCHUWING WEER TEGEN DE LAMP LOOPT, KRIJGT BOETE

Koen Van Uytvanck was zich van geen kwaad bewust.
Foto Acke Koen Van Uytvanck was zich van geen kwaad bewust.
Het verkeersondersteuningsteam van de Antwerpse politie gaat in Park Spoor Noord de gebruikers van snelle elektrische fietsen - de zogenaamde "speed pedelecs" - controleren en eventueel ook beboeten. De controles komen er nadat de buurt gevaarlijke situaties aan de kaak heeft gesteld. De speed pedelec-gebruikers zijn zich van geen kwaad bewust en ook de verbodsborden lijken niet afdoende te sensibiliseren.

Via de buurtregisseur kreeg de politie klachten over voorbijzoevende 'speed pedelec'-gebruikers in Park Spoor Noord. De snelle fietsen halen met gemak snelheden van 40 à 45 kilometer per uur. Een botsing met pakweg een spelend kind kan dus dramatische gevolgen hebben.


Voor een 'speed pedelec' gelden dezelfde regels als voor een bromfiets. Gebruikers hebben een rijbewijs type B én een kentekenplaat nodig. Bovendien mogen ze niet overal de weg op. Aan de toegangswegen van het park staat een verbodsbord met daaronder uitgezonderd voor fietsers en dienstvoertuigen. Aan de hand van dat bord zouden speed pedelec-gebruikers moeten weten dat het park verboden terrein is voor hen. Maar dat is niet zomaar het geval. Fervent gebruiker van de snelle fiets, Koen Van Uytvanck viel uit de lucht toen hij het nieuws hoorde. "Is dat echt? Ik was me van geen kwaad bewust. Sowieso fiets ik hier rustiger, want met al die spelende kinderen is het hier erg gevaarlijk."


Hij vroeg zich meteen af of dat ergens aangeduid staat. "Het kan. Maar dan heb ik het bord niet gezien. Ik zal er in de toekomst zeker rekening mee houden dat je hier niet mag doorrijden." Om mensen als Koen te wijzen op het verbod, zal de politie de komende week gebruikers sensibiliseren.

Bromfietsen

"Heel wat gebruikers zijn blijkbaar niet op de hoogte waar ze wel en waar niet met hun 'speed pedelec' mogen rijden", zegt politiewoordvoerder Willem Migom. "We zullen hen er in Park Spoor Noord op aanspreken dat het gebruik van de zware elektrische fiets er verboden is. Lopen ze na een eerste waarschuwing opnieuw tegen de lamp, dan volgen er boetes. Voor bromfietsen zijn we minder mals. We gaan ervan uit dat zij wel op de hoogte zijn van het verbod en zullen hen dan ook beboeten." Een boete loopt al gauw op tot 120 euro.


Voorlopig beperken de controles van de politie zich tot Park Spoor Noord. "Maar dat wil niet zeggen dat er elders geen inbreuken worden gepleegd", zegt Migom. "We hebben ook al klachten ontvangen uit het Rivierenhof bijvoorbeeld. Maar dat waren er veel minder."