Pokémon-moord: Jonny Van den Broeck veroordeeld tot levenslange opsluiting: “De maatschappij is een sadistische, perverse psychopaat kwijt”

Voorzitter Dirk Thys had de juryleden gewaarschuwd dat het Pokémon-proces kon uitlopen tot in de herfstvakantie.
Photo News Voorzitter Dirk Thys had de juryleden gewaarschuwd dat het Pokémon-proces kon uitlopen tot in de herfstvakantie.
Jonny Van den Broeck (28) is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op Shashia Moreau (20).

Jonny Van den Broeck is vrijdagavond door de assisenjury veroordeeld voor moord. Vandaag kreeg hij zijn straf te horen: levenslang. Van den Broeck zit sinds 9 februari 2017, twee dagen na de verdwijning van Shashia, in de gevangenis. 

In zijn laatste woord zei Jonny Van den Broeck dat hij in de gevangenis in therapie wil gaan. De psychiaters hebben hem gebrandmerkt als een narcistische psychopaat.  “Welke straf ik ook krijg,  ik wil worden geholpen met mijn persoonlijkheidsstoornis, zodat ik er achteraf beter uitkom.”

“Eindelijk gerechtigheid”, reageerde de moeder van Shashia. “Als je hem daar zo ziet zitten, zo gevoelloos. De vraag was niet waarom, maar wanneer... We hebben eigenlijk de pech gehad dat het onze dochter was.” “Ik hoop dat hij nooit meer zal vrijkomen. De maatschappij is een perverse, sadistische psychopaat kwijt”, zei de vader van Shashia nog.

Volgens de planning had het proces vorige vrijdagavond afgelopen moeten zijn. Voorzitter Dirk Thys waarschuwde de jury vorige dinsdag al dat het waarschijnlijk zou uitlopen. Er waren nochtans geen incidenten tijdens dit vlot verlopen proces. 

Voor twee van de twaalfkoppige juryleden was dat een probleem. Zij hadden een vakantie gepland tijdens de herfstvakantie. De vliegtickets waren besteld. “Als op mijn werk een taak moet afgewerkt worden, dan doen wij gewoon door tot het klaar is”, reageerde een jurylid. Zij wilde vrijdag tot de finish gaan. Ook het andere jurylid wilde liefst maandag met haar familie op reis kunnen vertrekken. 

Eén reserve moest vorige donderdag al invallen toen een effectief jurylid ziek werd. 
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Grosemans

  Nog steeds zijn er die zeveren over de wet Lejeune, hoog tijd voor een update, de wet Lejeune bestaat al twintig jaar niet meer. Onder de wet Lejeune besliste de minister over de invrijheidstelling, nu is dat in handen van een strafuitvoeringsrechtbank, en is er meer inspraak voor de slachtoffers.Bij zware misdrijven waarvoor men 30 jaar cel of levenslang heeft gekregen kan een gedetineerde pas vrijkomen als hij de helft van zijn straf heeft uitgezeten, ingeval van gevaar voor recidivisme 3/4.

 • Bart Vrancken

  Weer ene die niet rendeert en bakken vol geld kost. Laat hem begot 12u/dag werken voor zijn onkosten (verblijf gevangenis, voeding, onderhoud)! Binnen een jaar of 20 loopt die terug vrij rond.

 • monique Kelber

  Een geluk dat de politie haar zo vlug gevonden heeft of ze was nog spoorloos en geen dader.

 • René Schoeters

  Waarom spreekt men altijd over levenslang, zelfs de dader denkt al aan een nieuw leven wanneer hij vrij komt! Laat dat woord levenslang dus maar weg en spreek over de maximum straf, iets wat ook al niet te gauw gebeurt!

 • Ludo Wouters

  In het nieuws spraken ze er al van dat hij in 2031 al een aanvraag kan doen over vervroegde vrijlating. Dus wie zegt dat hij nooit meer vrij kan komen die droomt nog. Die moeder die haar vijf kinderen de keel oversneed, vrij maar in een instelling. Kim De Gelder die baby's doodstak, ook naar een instelling en wanneer ze hem genezen verklaren komt die ook ooit vrij.