Plein Publiek heropent op Nieuw Zuid

PARTY MET DEEJAYS VANDAAG EN ZATERDAG

Plein Publiek verhuisde van de vorige locatie op het kruispunt van het Zuid en de Sint-Andrieswijk naar Nieuw Zuid.
Klaas De Scheirder Plein Publiek verhuisde van de vorige locatie op het kruispunt van het Zuid en de Sint-Andrieswijk naar Nieuw Zuid.
De populaire hotspot Plein Publiek, waar duurzaamheid centraal staat, opent vandaag de deuren op Nieuw Zuid. Vanavond en morgen kunnen bezoekers er feesten en ook kunst bezichtigen. Wie een plaatsje reserveerde, kan ook terecht bij Zouterover, het grillrestaurant van de winnaars van Grill Masters.

De woonwijk Nieuw Zuid moet voor de stad het toonbeeld worden van circulaire economie. Met steun van Europa wordt in de wijk Circulair Zuid ontwikkeld, een project dat duurzaam wil omspringen met energie, water, afval en materialen, onder meer via een warmtenet. De eet-, drink-, dans- en kunstplek Plein Publiek, die moest verhuizen uit de Fierensblokken, zal de pionier worden in het circulaire verhaal.

Drie jaar

De serre staat voortaan opgesteld op een braakliggend terrein naast het gebouw van de federale wegpolitie aan de D'Herbouvillekaai. "We hebben van de eigenaar van de gronden, projectontwikkelaar Triple Living, de garantie gekregen dat we hier minstens drie jaar kunnen blijven", zegt Nelson Donck van Congé, het bedrijf achter Plein Publiek, Meatpack en Mercado. "De serre staat op een binnenplein van 900 vierkante meter, omringd door 60 witte zeecontainers. Die vormen samen een 360-gradenprojectiescherm van 100 meter lang en 12 meter hoog waarop wonderlijke beelden, onder meer eindwerken van studenten van de Academie voor Schone Kunsten, zullen geprojecteerd worden".

Grillmasters

Op het gelijkvloers nemen milieubewuste bedrijven hun intrek. Zo kan je er een jeans van HNST kopen die uit meer dan 50 procent uit gerecycleerd denim bestaat. W.r.yuma slijt er zonnebrillen gemaakt van oude petflessen en gerecycleerd bamboe. Bij Circuit, een initiatief van de Kringloopwinkel kan je als buurtbewoner terecht voor huis, tuin- en keukenateliers, repaircafés en allerlei uitleendiensten. Eten kan bij Zouterover, het grillrestaurant van Nick Van Hoof en Kevin Kegelaars, winnaars van het afgelopen seizoen van Grillmasters. De poulains van Seppe Nobels beperken zich niet tot vlees en vis maar gooien ook wel eens lokaal gekweekte groenten in eigen schil, brooddeeg of zoutkorst op of zelfs in het vuur. Op het dak groeien trouwens 120.000 plantjes, met pesticidevermijdende ledtechnologie. Waterlink voorziet een gigantische waterzuiveringsinstallatie die het water dat je net gebruikte om je handen te wassen, weer omzet in drinkwater. Een proefproject dat het waterbedrijf later ook in de woonwijk wil uitrollen.

Optredens

Plein Publiek zal 's avonds dj's, live optredens, debatavonden en speakercorners organiseren.


Vanavond spelen dj's Hey Mikey en Hush Hefner alvast op de openingsparty, morgen is het de beurt aan resident Miami Nice. Met tentoonstellingsruimtes van PLUS ONE Gallery en Gallery Sofie Van De Velde valt er ook voor de kunstliefhebber altijd iets te beleven. Plein Publiek is open van woensdag tot zaterdag vanaf 17 uur en zondag is de serre open voor brunches vanaf 10 uur.