Pieter Potkapel wordt meubelzaak

VIJFTIENDE-EEUWS PAND KRIJGT NIEUWE INVULLING NA JARENLANGE LEEGSTAND

Stefan Ver Eecke van meubelwinkel Designsales.be en Fanny Maes van beddenwinkel Fannatic in de kapel.
Klaas De Scheirder Stefan Ver Eecke van meubelwinkel Designsales.be en Fanny Maes van beddenwinkel Fannatic in de kapel.
De 15e-eeuwse Pieter Potkapel in de binnenstad krijgt een nieuw leven als meubel- en beddenwinkel. "De buren zijn blij dat hier opnieuw leven is na een jarenlange leegstand", zeggen de uitbaters. "En de Antwerpenaars kunnen nu eindelijk een kijkje nemen in het pand."

Stefan Ver Eecke van meubelwinkel Designsales.be en Fanny Maes van bedden- en matrassenwinkel Fannatic huren samen de 15de eeuwse Pieter Potkapel in de Grote Pieter Potstraat. "Ik was al langer op zoek naar een fraai winkelpand met karakter in de binnenstad", zegt Stefan. "Ik hoorde over dit pand met ruim 400 vierkante meter winkelruimte, maar dat is te groot voor mij. Gelukkig kwam ik Fanny tegen die ook op zoek was. Toen we de kapel zagen, waren we meteen verkocht. Het heeft nog wel anderhalf jaar geduurd vooraleer de vergunningen in orde waren.


De Pieter Potkapel is het pronkstuk van een groter project tussen de Grote Pieter Pot-straat, de Kleine Pieter Potstraat en de Vlasmarkt. De kapel maakte vroeger deel uit van de parochiale jongensschool Onze-Lieve-Vrouw. Op de Vlasmarkt is nog altijd de smeedijzeren schoolpoort te zien die uitgeeft op de vroegere speelplaats, nu een binnenplaats met lounge zetels. Het voormalige schoolgebouw is omgevormd tot enkele stadsappartementen. "Het is fantastisch dat het gelijkvloerse terras van de kapel aansluit op de binnenplaats", zegt Ver Eecke. "In de toekomst willen we hier graag concertjes en bijeenkomsten organiseren."


De Pieter Potkapel stond enkele jaren leeg. "Wij huren het pand van de man die onlangs het gebouw van de Nationale Bank op de Britselei heeft gekocht", zegt Ver Eecke. "Hij heeft de kapel laten opknappen en nu geven Fanny en ik haar een nieuw leven."

De kapel maakte vroeger deel uit van de jongensschool Onze-Lieve-Vrouw.
Klaas De Scheirder De kapel maakte vroeger deel uit van de jongensschool Onze-Lieve-Vrouw.

Steenrijke Nederlander

De buitenkant van het 15de eeuwse pand is vrij goed bewaard. De gevel heeft wel dringend een grondige poetsbeurt nodig. Binnenin schiet er van de oorspronkelijke kapel nog nauwelijks iets over: enkel op de bovenverdieping ziet men nog het oorspronkelijk spitsbooggewelf met gordelbogen. "Niet te verwonderen", zegt Ver Eecke. "De kapel is gebouwd in opdracht van de steenrijke Nederlandse handelaar Pieter Pot. Later maakte de kapel deel uit van een klooster. Na de beeldenstorm werd het gebouw gebruikt als opslagplaats voor het leger. In 1846 werd de kapel omgevormd tot synagoge en in de 20ste eeuw werden er twee verdiepingen in gemaakt en werden er klaslokalen gebouwd."


De buurtbewoners zijn blij dat de kapel niet langer leegstaat. "De Grote Pieter Potstraat heeft moeilijke jaren gekend", zegt Ver Eecke. "We liggen net buiten de grote toeristische routes in de binnenstad. We gaan er alles aan doen om opnieuw mensen naar hier te brengen. Zo vindt hier woensdag 26 augustus tussen 8 en 10 uur een Open Coffee plaats. En voor dit jaar waren we te laat, maar volgend jaar doen we zeker mee met de Open Monumentendag. De stadsgidsen en historici hebben de weg naar hier al gevonden. Geregeld krijgen we een gids over de vloer. Heel wat Antwerpenaars kennen dit gebouw alleen maar van de buitenkant en waren hier nog nooit binnen. Nu mogen ze hier gerust eens een kijkje komen nemen. En wie weet ontdekken ze wel iets tussen ons aanbod."