Peuter overleeft val van tien meter

HERSENSCHUDDING EN BREUK VOOR 1-JARIGE DIE VAN TWEEDE VERDIEP TUIMELT

Het 1-jarige jongetje viel zo'n tien meter naar beneden, uit een appartement op de tweede verdieping, aan de Grétrystraat.
Foto Kristof Aerts Het 1-jarige jongetje viel zo'n tien meter naar beneden, uit een appartement op de tweede verdieping, aan de Grétrystraat.
Een jongetje van net geen 2 jaar oud heeft vrijdagavond enorm veel geluk gehad. Het kind viel uit het raam van de tweede verdieping van een appartement aan de Grétrystraat en belandde er op het voetpad. De peuter houdt er enkel een dijbeenbreuk en een hersenschudding aan over. "Het had veel erger kunnen aflopen", zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert.

De joodse familie Barnet woont in een appartementsgebouw op de tweede verdieping aan de Grétrystraat, een zijstraat van de Belgiëlei. Vrijdagavond, omstreeks 18.30 uur, was het jongetje - dat binnenkort twee jaar oud wordt - aan het spelen met drie andere kinderen van het gezin. Een van de oudere kinderen had op een bepaald moment een stoel voor het raam in de woonkamer geschoven. Daarna werd het raam geopend. Zonder dat ook maar de ouders of de andere kinderen iets in de gaten hadden, klauterde de peuter even later op de stoel en leunde tegen het vliegenraam. Onder het volle gewicht van het kind begaf het vliegenraam het. De jongen viel met de hor naar beneden, een val van tien meter. Hij belandde op het voetpad.

"Goed vanaf gekomen"

Een overbuurvrouw had een enorme klap gehoord. "Ik hoorde een klap en keek uit het raam. Groot was mijn verbazing toen ik daar een klein kindje op de grond zag liggen", vertelt de vrouw. "Het jongetje bewoog zelfs niet meer. Ik ben dus onmiddellijk naar buiten gerend om te kijken wat er precies aan de hand was. Op het eerste gezicht leek alles wel in orde te zijn. Zijn gezichtje was niet geel of blauw."


De hulpdiensten waren snel ter plaatse. De peuter kreeg er de eerste zorgen toegediend en werd vervolgens overgebracht naar het Sint-Vincentiusziekenhuis dat vlakbij de woning van het gezin ligt. "Uit de eerste vaststellingen bleek dat het slachtoffertje er redelijk goed vanaf gekomen is", vertelt politiewoordvoerder Sven Lommaert. In het ziekenhuis werden onder meer een dijbeenbreuk, wat kneuzingen en een lichte hersenschudding vastgesteld. Van levensgevaar was er gelukkig geen sprake. "Het had veel erger kunnen zijn", aldus Lommaert.


Het jongetje verbleef het hele weekend in het Sint-Vincentiusziekenhuis waar de dokters extra onderzoeken deden. Volgens zijn familie heeft hij nog verschillende keren moeten braken. Ze hopen dat hij snel opnieuw naar huis kan.