Exclusief voor abonnees

Peter Mertens (PVDA): “Ik wil in het onderwijs iedereen mee krijgen én talenten laten excelleren”

Antwerpse lijsttrekker voor de Kamer gelooft in Marxisme van de 21ste eeuw

Peter Mertens (49) schreef al een paar politieke bestsellers en leidt de PVDA intussen elf jaar. Als de peilingen worden bevestigd, zetelt hij straks in de Kamer naast zijn Waalse wapenbroeder Raoul Hedebouw. “We geloven in een marxisme van de 21ste eeuw. We moeten ervoor zorgen dat de digitalisering onze samenleving beter maakt en álle mensen meetrekt.”
Peter Mertens (PVDA): “Als je van de petrochemie duurzame bedrijven maakt, rol je een succesverhaal voor 50 jaar uit.”
Benny Proot Peter Mertens (PVDA): “Als je van de petrochemie duurzame bedrijven maakt, rol je een succesverhaal voor 50 jaar uit.”

Het wordt een ongewone campagne voor federaal lijsttrekker Peter Mertens. Een paar dagen voor het interview is hij thuis van de trap gedonderd. Gelukkig kreeg hij al snel een loopgips aangemeten. Een wagen met chauffeur: het is eens iets anders voor een PVDA-voorzitter.

Wat betekent marxisme in de 21ste eeuw? De productie en de taken van arbeiders zijn toch enorm geëvolueerd?

“We staan voor de vierde industriële revolutie (met robotisering, artificiële intelligentie en nanotechnologie, red.). Marx geloofde in vooruitgang. Hij zag machines als bondgenoot. Ook vandaag is dat actueel. Digitalisering vernietigt jobs, maar kan de samenleving ook beter maken.”

Moet in uw hedendaagse marxisme een bedrijf nog steeds eigendom zijn van de werknemers?

“Nee. Wat telt is, dat we naar een samenleving gaan die onze twee bronnen van rijkdom respecteert: de natuur én de arbeid. Vandaag hebben we er een problematische relatie mee. Hoe zorgen we ervoor dat we ze niet uitputten? Een aantal sleutelsectoren moeten in overheidshanden komen.”

Is internationalisering niet de grootste vijand van uw ideologie?

Ga je wachten op Godot? Of wil je de locomotief zijn? In de Europese Unie heft Ierland 12 procent vennootschapsbelasting. In Hongarije: 9 procent. Concurreer dan maar eens. Dan kun je plat op je buik gaan liggen. Of je kunt investeren in kenniseconomie. Faire belastingen regel je het best Europees.”

U wil voor politici maximaal tweemaal het gemiddelde werknemersloon. U verdient zelf 2.000 euro netto. Welk plafond wil u voor de privé?

Je hebt 24% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • René Mattyns

  Zoals het nu gaat is het onvermijdelijk dat we tekorten creëren door te focussen op solidariteit en aanpassen.Nu zijn zelfs leerlingen onderwijzend personeel

 • Mario Tersago

  Ik begrijp de standpunten van dhr. Mertens, het is zeker haalbaar maar nu klinkt het vooral naar utopie en ideologie. Daar is niets mis mee, maar je moet realistisch blijven. Het spijtige is, dat men ook de profiteurs van het systeem voedt met extreemlinks beleid. In communisme waren er geen migratieproblemen, geen platte opportunisten en dat is er nu wel. Daar houdt, mijn inziens, PvdA geen rekening mee.

 • Ronny Cuypers

  Ee wagen met chauffeur voor een extreem linkse leider? Waarom? Met een loopgips kan je toch prima het openbaar vervoer gebruiken. En wie betaalt die auto en chauffeur? De leider met zijn in komen van 2000 euro? Dat zal rap op zijn.

 • Rik Connaerdt

  Hiermee is elke mens akkoord. Maar wat betekent dit en welke maatregelen gaat Peter Mertens daarvoor nemen?

 • Geert Vandewalle

  Hij wil gewoon iedereen dom houden, niet meer niet minder.