Personeel postpunten legt werk neer: "Hier worden zelfs ijskasten geleverd"

Ronny Eeninckx en Dirk Van den Berg van de vakbond BBTK.
Foto Laenen Ronny Eeninckx en Dirk Van den Berg van de vakbond BBTK.
In de postpunten van de Delhaize in Deurne en de Carrefour in Berchem is gisteren het werk neergelegd. IJskasten, Ikea-meubels en ook producten van de concurrent worden er geleverd en dat vindt het personeel niet langer werkbaar.

Het lijkt onwaarschijnlijk maar tegenwoordig worden er zware en grote pakketten geleverd in de verschillende postpunten. De extra werklast is volgens het personeel ondertussen zodanig toegenomen dat ze gisteren actie voerden in Deurne en Berchem. "Vroeger ging het om een brief, een aangetekende zending of een pakketje met schoenen. Nu kan je het zo zot niet bedenken of het komt hier binnen. We hebben al meegemaakt dat hier ijskasten geleverd worden of automotoren, loodzware pakketten. We hebben de indruk dat de gewichtslimiet van 30 kilo met de voeten wordt getreden. Tegenwoordig komen hier pakketten binnen met douanecontroles en dergelijke, normaal krijgen postmedewerkers daar opleidingen voor", vertelt Dirk Van den Berg, vanuit de Carrefour in Berchem. "Vorige week werd hier een gigantisch pakket van Lidl afgeleverd. Een pakket van de concurrent staat dan zeer opvallend in onze winkel. Dat stoot tegen de borst."

E-commerce

Dat de e-commerce enkel maar blijft toenemen baart het winkelpersoneel ook zorgen. "Het is geen vijf voor twaalf, het is vijf over twaalf. Carrefour en Delhaize moeten de werkomstandigheden verbeteren."


Delhaize reageert begripvol op de actie. "We zijn al even bezig om die postpunten te evalueren want we weten natuurlijk dat het segment enkel nog zal toenemen. De actie is in onze ogen een signaal maar wel voorbarig, de situatie loopt nog niet zodanig uit de hand. We zullen deze feedback meenemen naar de toekomst. Samen met bpost bekijken we hoe we die postpunten beter kunnen organiseren", vertelt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize. Carrefour begrijpt de actie gedeeltelijk. "Er is zeker geen accuut probleem, de afspraken met bpost hebben we overigens recent op punt gezet." (NBA)