Personeel Ineos Phenol stemt verzoeningsvoorstel weg: staking gaat vierde week in

De staking bij Ineos duurt nu al 22 dagen.
Kristof Pieters De staking bij Ineos duurt nu al 22 dagen.
De staking bij chemiebedrijf Ineos Phenol in Doel, in de Antwerpse haven, gaat haar vierde week in. Een verzoeningsvoorstel van de directie werd donderdagavond weggestemd door 78 procent van de 80 operatoren. “We zullen ons wel verder beraden over hoe het nu verder moet om uit de impasse te geraken”, zegt ACLVB-secretaris Eric Horemans. “Maar het grote probleem blijft dat het personeel geen vertrouwen meer heeft in de sitemanager.

De staking brak op 9 januari uit toen de 55-jarige vakbondsman Chris De Wachter van de liberale ACLVB werd ontslagen. Het personeel nam dat niet en legde de productieafdeling plat. Sindsdien eist het gemeenschappelijk vakbondsfront dat De Wachter zijn job terugkrijgt en sitemanager Hugo Piot aan de kant wordt geschoven of ten minste zijn beleid bijstuurt. “Met écht overleg in de ondernemingsraad. Nu denkt de directie dat gewoon ‘informeren’ gelijk staat met overleg”, zegt Eric Horemans (ACLVB).

Polyvalentie

Dat het bedrijf de operatoren meer verschillende taken wil opleggen, is een groot knelpunt. In het voorstel dat de directie donderdag ter stemming voorlegde, was die polyvalentie afgezwakt. Het huidige personeel werd er niet meer toe verplicht. Wie wél polyvalent zou werken, krijgt een financiële compensatie. Verder was er ook sprake van een tiental bijkomende aanwervingen. Het mocht niet baten: slechts 22 procent van het bevraagde personeel wilde de staking beëindigen, ruim onder de vereiste 33,3 procent.

Het bedrijf is ontgoocheld: “Ineos Phenol blijft hopen op een constructief akkoord en een einde van de staking in het belang van de 180 werknemers.”

Eric Horemans wil ook een oplossing. “Maar de directie moet dan wel bereid zijn om met een open geest aan tafel te zitten.”

Geen minimumbezetting meer

Ineos heeft intussen beslist om de fabriek in een hogere staat van veiligheid te brengen. Chemicaliën zijn weggehaald. Daardoor is volgens het bedrijf geen minimumbezetting meer nodig.