Personeel Antwerpse ZOO en Planckendael legt zich niet neer bij 24 geplande ontslagen: “We eisen sociaal overleg, want dat is tot nu toe geweigerd”

Het personeel van de ZOO en Planckendael is in de rouw om het dreigende ontslag van 24 collega’s.
Klaas De Scheirder Het personeel van de ZOO en Planckendael is in de rouw om het dreigende ontslag van 24 collega’s.
Vierentwintig ontslagen op korte termijn: dat plan van de KMDA-directie om na de coronasluiting het hoofd boven water te houden in de ZOO en Planckendael, is onverteerbaar voor het personeel. Klokslag 12 uur verzamelde een delegatie, met steun van het gemeenschappelijk vakbondsfront, voor een korte betoging voor de ingang van de dierentuin.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

“Wij eisen sociaal overleg”, werd er gescandeerd. “Want dat is tot nu toe geweigerd”, zegt Sigrid De Wilde, secretaris bij de socialistische BBTK. “We zijn niet opgezet met die 24 ‘droge’ ontslagen. We weten dat de coronacrisis problemen veroorzaakt. Maar de directie moet wel met ons praten. We horen nu dat er al mensen aan de deur zouden worden gezet vanaf 22 juni. Dat is onaanvaardbaar zonder overleg. We willen het hebben over sociale alternatieven of een vermindering van het aantal ontslagen.”

De Wilde vreest dat de directie de deur zal openzetten voor externe firma’s en dat er meer seizoensarbeiders en jobstudenten zullen worden binnengehaald om alle werk te kunnen doen.

Steun overheid

De vakbonden verwijten de directie dat ze zich voor een werkgever die middelen krijgt van de overheid voor tewerkstelling en onder de social profit valt, allesbehalve op een sociale manier gedraagt. “De regering heeft middelen voorzien om naakte ontslagen te vermijden.”

De directie hield het donderdagnamiddag bij een kort commentaar. Ze heeft begrip voor de rol die de vakbonden moeten spelen, maar wijst er tevens op dat et de taak van het bedrijf is om de toekomst van de resterende 350 werknemers en de gezondheid van de hele organisatie te vrijwaren. Komende maandag is er alvast een Bijzondere Ondernemingsraad waarop de personeelsvertegenwoordigers de directie aan de tand kan voelen. Als er dan geen bereidheid tot overleg wordt getoond, volgt er mogelijk een staking.

30 procent capaciteit

Vorige week beklemtoonde de directie van de KMDA al dat er geen andere keuze was dan een afslanking. “We hebben gewoon de centen niet om iedereen aan boord te houden”, luidde het. De 24 getroffen personeelsleden zouden zowel uit Antwerpen als uit Planckendael komen, met arbeiders, bedienden en kaderleden. De twee dierentuinen bleven vanaf 14 maart ruim twee maanden dicht. Dat leidde in april – normaal gezien een topmaand dankzij de paasvakantie - tot een omzetverlies van 100.000 euro per dag en per park. Driekwart van het personeel werd tijdelijk werkloos.

Sinds 18 mei draaien de Zoo en Planckendael op een maximum toegelaten bezoekerscapaciteit van 30 procent. Dat is zo vastgelegd door de Nationale Veligheidsraad. De inkomsten zijn daardoor fors teruggelopen. Alles samen werken er nu nog een kleine 400 mensen in de twee dierenparken.

Het personeel van de ZOO verzet zich tegen de geplande 24 ontslagen.
Klaas De Scheirder Het personeel van de ZOO verzet zich tegen de geplande 24 ontslagen.