Paula Marckx overleden op 94-jarige leeftijd

Paula Marckx met haar dochter Alexandra vorig jaar tijdens de veertigste verjaardag van het arrest-Marckx.
Klaas De Scheirder Paula Marckx met haar dochter Alexandra vorig jaar tijdens de veertigste verjaardag van het arrest-Marckx.
Afgelopen nacht is schrijfster Paula Marckx op de 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldt haar dochter Alexandra maandag op Facebook. Paula Marckx was onlangs nog te zien in het Canvas-programma ‘Meer vrouw op straat’. Ze werd vooral beroemd door haar rechtszaak tegen de Belgische staat in 1979.

Paula Marckx werkte als jong meisje uit de Antwerpse Seefhoek als model voor modehuis Natan en zat als journaliste aan tafel bij The Beatles, Willy Brandt en generaal Franco, schopte het tot directeur van het World Trade Center in Brussel en haalde als eerste vrouw haar pilotenbrevet op de luchthaven van Deurne. Toch is Paula vooral bekend van de zaak Marckx vs Belgium, voor het Europees Hof van de Rechten van de Mens, gevonnist op 13 juni 1979. Het is een ijkmoment in de strijd voor gelijke vrouwenrechten geworden. Door het arrest kregen kinderen van ongehuwde moeders dezelfde rechten als andere kinderen. 

Het begon in 1974 met een simpele brief naar Straatsburg omdat Paula als bewust ongehuwde moeder het niet vond kunnen dat ze de afstammingsband met haar tien maanden oude dochter Alexandra wettelijk moest laten vaststellen, terwijl een gehuwde moeder dat niet moest doen. Het Europees Hof gaf haar gelijk en de Belgische staat moest een einde maken aan de discriminatie van ongehuwde moeders en hun kinderen.

Arrest-Marckx

Bij de viering van de veertigste verjaardag van het arrest vorig jaar zei de Antwerpse professor familierecht Frederik Swennen (UA) dat het arrest-Marckx een echte mijlpaal was. “Het heeft een ongeziene omwenteling in het familierecht veroorzaakt. Met het arrest moest de Belgische staat een einde maken aan de discriminatie tussen ‘wettige’ en ‘onwettige’ kinderen. Buitenhuwelijkse of overspelige kinderen kregen een volwaardig statuut en gelijke erfrechten. Door het arrest is de overheid ook in familiekwesties een andere houding gaan aannemen”, gaat Swennen verder. “Het arrest-Marckx zegt dat het ‘recht op eerbiediging van het privé, familie- en gezinsleven’ (artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, nvdr) een positieve verplichting inhoudt, wat betekent dat de staat er voor moet zorgen dat dit recht beschermd wordt. Voor het arrest werd het artikel gelezen alsof de overheid zich niet mag mengen in het privé-, gezins- en familieleven.”