Passagiersaantal Antwerp Airport daalt met 14,5 procent in eerste jaarhelft

De luchthaven van Deurne heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 131.674 passagiers verwerkt. Dat is een daling van 14,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar (154.000 passagiers).


Volgens woordvoerster Catherine Stuyck is dat een gevolg van de aanslagen die vorig jaar in maart plaatsvonden op Brussels Airport. "In de twee weken daarna werden in Antwerpen zowat 20.000 extra passagiers vervoerd", zegt ze. "Ook ging VLM Airlines in juni vorig jaar failliet, wat tot minder passagiers leidde, en voor een beperkt deel speelt ook het wegvallen van de verbinding naar Hamburg door Chalair".


Uitbater Egis wijst echter ook op positieve signalen. Zo lag het aantal passagiers in juni 3,7 procent hoger dan in juni vorig jaar, vooral dankzij de TUI-vluchten. "Op sommige bestemmingen is meer capaciteit ingezet, er kwam de route naar Murcia bij en de bezettingsgraad is ook gestegen", aldus Stuyck. "Mensen vinden hoe langer hoe meer de weg naar regionale luchthavens. Als de tendens van juni zich voortzet, gaan we een goed jaar tegemoet."


Bovenop de huidige negen bestemmingen kan je vanaf eind dit jaar ook seizoensvluchten naar Sion (PowdAir) en Innsbruck (TUI) nemen vanop Deurne. Vorig jaar ontving de luchthaven in totaal 276.311 passagiers, in 2015 waren dat er 221.153 en in 2014 121.357. (DILA)