Pas dag op voorhand ingelicht over werken

VERKEERSELLENDE IN BUURT VAN DE WERVESTRAAT EN PAARDENMARKT

Charlotte en Thomas van restaurant 'De Natie' aan de werken.
Klaas De Scheirder Charlotte en Thomas van restaurant 'De Natie' aan de werken.
De werken in de Van de Wervestraat en zijn zijstraten en daarbovenop nog de heraanleg van de Paardenmarkt veroorzaken een verkeersinfarct. En de fameuze 'knip van de Leien' moet dan nog komen. Bovendien werd de buurt pas een dag op voorhand ingelicht over de werken in de Van de Wervestraat.

Het was even schrikken voor de bewoners en handelaars van de Van de Wervestraat. De straat werd vorige maandag nogal onverwacht volledig opengelegd door Eandis die er nutswerken moest uitvoeren. "Het is nu wel redelijk dramatisch. Sinds de mensen vanuit de Konijnenpijp niet langer tot bij mij geraken is het hier erg rustig. Veel mensen passeren hier en stoppen dan even maar nu is dat niet meer mogelijk, en dan snap ik dat ze niet helemaal willen omrijden", vertelt Carine Alexander van buurtwinkel Alexander. "Onze winkel staat hier ondertussen 50 jaar, en zo stil heb ik het toch zelden geweten. Ik hoop dat dit snel voorbij is. Ik heb minder schrik van 'De Knip', dat zal voor mij wel meevallen, zolang ze maar vanop de Leien terug tot in deze straat geraken."


Ook bij restaurant De Natie blijven ze voorlopig nog positief. "Voor de lunch hebben wij niet te klagen, de mensen die hier werken zitten een beetje vast door de werken dus dat komt ons wel uit. 's Avonds is het wel erg stil, dat klopt. En rond 15 uur staat heel de straat gewoon stil. Maar we gaan nog niet klagen. Wel is de communicatie erg laat gekomen. Nu blijkt het ook te gaan om nutswerken, ik had gehoopt dat de volledige heraanleg nu gebeurde maar dat is pas voor over enkele jaren. Hoe lang zullen we dan al in de werkzaamheden zitten? Maar goed, we blijven open, dat zeker", vertellen eigenaars Thomas Smets en Charlotte Peeters.

De werken in Van de Wervestraat zorgen voor veel verkeershinder.
Klaas De Scheirder De werken in Van de Wervestraat zorgen voor veel verkeershinder.

Knip

Wie vanop de Leien Antwerpen Noord wil binnenrijden, is er momenteel aan voor de moeite. Enkel aan de Rooseveltplaats kan je nog indraaien. En dan moet je nog wat geduld hebben want een viertal auto's per verkeerslicht doet het verkeer niet vlotten. Ook de Paardenmarkt is deels afgesloten. De stad maakt zich sterk dat zowel de Van de Wervestraat als de Paardenmarkt opnieuw toegankelijk zullen zijn tegen 'de knip' van de Leien. "De Violierstraat wordt volgende week al opnieuw opengesteld waardoor de verkeersdoorstroming zal verbeteren. Ook de werken aan de Paardenmarkt moesten nu gebeuren in het kader van de verkeersveiligheid. Autobestuurders rijden hier veel te vaak te snel. Daarom zullen we de rijbaan versmallen en komen er rijbaankussens", vertelt schepen voor Mobiliteit Koen Kennis.

Auto

De Noorderlijn kijkt naar de afgelopen dagen van verkeersproblemen en spreekt van een 'wake-upcall'. "Als we ervan uitgaan dat 'de knip' nog meer hinder met zich zal meebrengen, kunnen we vooral hopen dat de mensen zelf voor andere vervoersmiddelen kiezen als de auto", klinkt het.


Wie zich nog wil informeren over 'de knip' van de Leien kan vandaag en morgen nog terecht in het hoofdkwartier van de Noorderlijn op de Rooseveltplaats. Vandaag tussen 12 en 20 en morgen tussen 10 en 17 uur. Geïnteresseerden zijn doorlopend welkom.