PARTIJEN DOORGELICHT

ANTWERPEN

N-VA veroverde in 2012 liefst 23 zetels. Nu ligt een zetel of twintig in de lijn van de verwachtingen. In dat geval liggen de kaarten voor De Wever aartsmoeilijk om met CD&V en Open Vld de huidige meerderheid (30 op 55) voort te zetten. Besturen met Groen of sp.a dan maar? Voor N-VA blijft het kiezen tussen de pest en de cholera. Met een politiek fenomeen als de burgemeester is het voor de andere kandidaten niet eenvoudig om uit de verf te komen. Zo bleef het nummer twee, Annick De Ridder, té onzichtbaar in de campagne. De N-VA-schepenen, Koen Kennis op kop, stonden wel af en toe in de zon. Kennis liet geen kans onbenut om erop te wijzen dat de mobiliteitsvoorstellen van Groen niet zo gek verschillen met N-VA. Onderaan is het vooral uitkijken naar Ludo Van Campenhout. Onderschat nooit de afgekickte Van Campenhout: hij haalt geheid een pak voorkeurstemmen binnen.


Groen


Kopman Wouter Van Besien is de grote uitdager van De Wever. Met het rood-groene kartel Samen had hij een kans om na de verkiezingen als eerste aan zet te zijn. Die ambitie moest hij in januari opbergen. Zijn lijst is een mix van ervaring, nieuwkomers en diversiteit. Gemeenteraadsleden Ikrame Kastit en Joris Giebens kregen plaatsen twee en drie. Net daarachter staat Yasmia Setta, een jonge moslima met hoofddoek. Duidelijker kan een statement niet zijn. Freya Piryns en Meyrem Almaci zijn geduchte lijstduwers.


Groen scoort vaak slechter in het stemhok dan in de peilingen. Sta ons toe om daar nu aan te twijfelen. De vorige twee verkiezingen brachten nogal wat 'schizofrene' groenen een strategische stem uit voor Patrick Janssens. Nu is de partij zélf een grote speler. Een zetel of twaalf: het zou driemaal beter zijn dan in 2012. Maar als Groen niet wil besturen met N-VA, is het veel moeite om niets geweest.


CD&V


Tenzij het resultaat zondagavond verrassend goed uitpakt - een zetel of vijf - zal Kris Peeters niet de geschiedenis ingaan als messias. En deze keer is er geen reddend kartel zoals de Stadslijst. Peeters raakte nooit van het stigma van passant uit Puurs af en sloeg dan ook nog eens de bal mis met de joods-orthodoxe kandidaat Aron Berger en de voor drugshandel opgepakte (maar intussen vrijgesproken,) Rediart Cankja. Het siert Peeters dat hij ook onder de schimpscheuten van De Wever waardig overeind bleef. Het valt te vrezen dat geen enkele van de ambitieuze jongeren in de gemeenteraad geraakt. Peeters verkoos schepen Caroline Bastiaens en parlementslid Nahima Lanjri in de top 3. Onze kop eraf als dat stemmenkanonnen blijken. Maar CD&V heeft wel de luxe dat ze naar rechts en links kan kijken.


Open Vld


Philippe De Backer loopt zich het vuur uit de sloffen, maar het wordt nog een klus om beter te doen dan het desastreuze resultaat van Annemie Turtelboom in 2012. De liberalen presenteren zich als vrijheidsstrijders tegen het groepsdenken op links en rechts. Nobel en trouw aan de idealen. Alleen scoor je daar niet mee in het verbale geweld van anderen over veiligheid, migratie, mobiliteit en armoede. Nochtans heeft schepen Claude Marinower een goed palmares. Hij kan ook rekenen op veel joodse stemmen. Zo springt hij wellicht over nieuwkomer Erica Caluwaerts die tweede staat. Als er geen derde zetel wordt veroverd, is dat geen ramp. Open Vld is in elk soort coalitie haast onmisbaar.


SP.A


Wie zou er in januari een cent op een goed resultaat van de socialisten hebben durven te verwedden? Vandaag ziet de wereld er roziger uit dankzij Jinnih Beels, de charismatische ex-politiecommissaris die de voorbije debatten Bart De Wever op zijn zenuwen heeft gewerkt. Nadat Tom Meeuws het kartel Samen fataal was geworden, had sp.a nog alle tijd om Beels klaar te stomen. Dat ze géén partijkaart heeft, lijkt een gouden zet. Ze pronkt nu op een partijloze affiche. Net als Groen is de lijst erg divers, met de ervaren Güler Turan en Karim Bachar als spitsen in de top 5. Sp.a groter dan Groen? Niet onmogelijk.


Vlaams Belang


Filip Dewinter trekt voor de vijfde keer op rij de lijst voor de gemeenteraad. Zijn jonge kroonprins Sam Van Rooy staat derde, Anke Van dermeersch tweede. 'Antwerpen mag geen Antwerpistan worden' is een nagel waarop al 25 jaar wordt geklopt . De hamvraag is hoeveel 'verloren schapen' die in 2012 strategisch voor De Wever kozen naar de stal terugkeren. Als het Vlaams Belang zijn resultaat van vijf zetels verbetert, speelt dat in de kaart van links. Dewinter biedt N-VA gedoogsteun aan, maar de kans dat De Wever daarop ingaat, is onbestaande.


PVDA


Vorige keer was de extreemlinkse partij dé verrassing. Kopstuk Peter Mertens hoopte op één zetel, het werden er vier. Opletten dus met de flauwe peilingen. Mertens en co. voelen perfect aan hoe ze op straat en op de werkvloer zieltjes moeten winnen. Armoedebestrijding en betaalbaar wonen voorop. In het politieke landschap is PVDA een halve paria. Enkel sp.a en Groen willen met hen besturen, zoals in Borgerhout. Maar alleen een sensationele uitslag kan daar zondag voor zorgen. Tenzij CD&V in een vlaag van christelijke naastenliefde toch in zee gaat met PVDA.


De kleintjes


Een zetel halen ze waarschijnlijk niet, maar er dingen zes kleine partijen naar de gunst van de kiezer. De Burgerlijst is het meest apart. Die beweging wil politieke beslissingen bij de burger brengen via transparantie en echte inspraak. Be.One en D-SA komen vooral op voor diversiteit. Het wordt verwacht dat D-SA, van voormalig Groen districtsraadslid Morad Ramachi, wel wat stemmen kan afsnoepen op links. Verder is er ook voor de satirische Antwerpenaar nog keuze tussen BDW, USE en Paars. (PHT/NBA)