Exclusief voor abonnees

Parkeren op straat komt je steeds duurder te staan: stad verhoogt tarieven met 25 tot 40 procent

Vanaf 1 januari breidt onder meer de rode zone fors uit naar het Eilandje en een aantal straten rond het Centraal Station. Voor het Zuid en het Nieuw Zuid wordt gewacht tot de parking Steendok op de Gedempte Zuiderdokken klaar is.
RV Vanaf 1 januari breidt onder meer de rode zone fors uit naar het Eilandje en een aantal straten rond het Centraal Station. Voor het Zuid en het Nieuw Zuid wordt gewacht tot de parking Steendok op de Gedempte Zuiderdokken klaar is.
Parkeren op straat wordt in Antwerpen vanaf januari een heel pak duurder. Naargelang de parkeerzone zul je 25 tot 40 procent meer moeten betalen. Het college besliste vrijdag ook om een aantal zones uit te breiden. “We willen ervoor zorgen dat bewoners en kortparkeerders makkelijker een plek op straat vinden”, zegt mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA).

De stad trekt de lijn van het voorbije decennium verder: parkeren op straat wordt steeds meer ontmoedigd, behalve voor bewoners. “Toch is het kort door de bocht om Antwerpen duur te noemen”, vindt Koen Kennis. “We hebben de tarieven afgestemd op andere Vlaamse en internationale steden. Een uur parkeren kost in Gent 2,50 euro. Bj ons wordt dat in de duurste (rode) zone 2 euro in plaats van 1,60. We zitten daarmee op het niveau van Brugge, Leuven en Turnhout.”

De forse stijging in alle parkeerzones - Antwerpen hanteert liefst zeven kleuren daarvoor - komt voor een aanzienlijk stuk op rekening van de BTW-verplichting die de stad moet nakomen. Vanaf januari geldt die BTW (21 %) ook voor parkeren op straat. Daarnaast is er de indexatie, die Kennis schat op tien procent over de voorbije zes jaar.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 2 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 2 weken gratis4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • André Van Laethem

  Ik bespaar 60 procent door inkopen te doen over de grens. Parkeren in Antwerpen mag voor mijn part 20 euro per uur worden. Het hoeft niet meer

 • Ronald Boudewijns

  en dan verschieten dat winkels en ketens de stad verlaten “hoe” zou dat toch komen? misschien willen ze alleen gratis cruiseschepen laten aanleggen in hun lez zone? goe bezig.....

 • Peter Bielen

  Komt overeen met de veertig procent opslag die de ambtenaren zichzelf toegewezen hebben......

 • rik van dijck

  Da’s om het aantrekkelijker te maken zekers . Zo lok je geen toeristen of ééndagjesmensen ze . Heel jammer voor de zelfstandigen die daar een zaak hebben . De slimme mensen parkeren wel aan het Wijnegem Shopping Center om daar rustig te winkelen zonder de tijd in het oog te houden . Weer een reden te meer om van het gatachterlijk Antwerpen weg te blijven Bartje ;-)