Pak nieuwe fandorpen op EK Voetbal

GEEN GROOT SCHERM OP GROTE MARKT DOOR TALL SHIPS RACES

Uitgelaten supporters op de Grote Markt na de overwinning tegen de Verenigde Staten op het WK in 2014. Dit jaar geen groot scherm daar, wel kleinere schermen tegen de gevels van de cafés.
Foto PN Uitgelaten supporters op de Grote Markt na de overwinning tegen de Verenigde Staten op het WK in 2014. Dit jaar geen groot scherm daar, wel kleinere schermen tegen de gevels van de cafés.
De Rode Duivels zullen tijdens het EK Voetbal opnieuw duizenden fans en sfeerzoekers naar Antwerpen halen. Op twaalf plaatsen staan grote schermen. Opmerkelijke nieuwkomers zijn de Groenplaats, de Gedempte Zuiderdokken, Spoor Oost én de Bosuil. De cafés op de Grote Markt gaan kleinere schermen tegen de gevel hangen.

Het voetbalfeest in Frankrijk begint op vrijdag 10 juni. Drie dagen later moet België aan de bak tegen het gevreesde Italië. Als de Rode Duivels meteen winnen, beleeft de stad al op 13 juni een eerste delirium.


Het grootste scherm van 't stad, 112 vierkante meter, staat in het supportersdorp op de Zuiderdokken. Organisator Blue Key zat twee jaar geleden tijdens het WK in Brazilië nog aan de Waagnatie. Opgelet: van het EK worden enkel de matchen van de Rode Duivels op groot scherm getoond.

Enkel Rode Duivels

Op de Grote Markt moet je geen groot scherm meer zoeken. Dat heeft alles te maken met de Tall Ships Races van 7 tot 10 juli. Evenementenbureau Sportizon verhuist naar de Groenplaats met een fandorp. Ook hier kun je enkel de duels van de Rode Duivels volgen. Andere nieuwkomer is Spoor Oost, dat twee jaar geleden niet eens bestond. De eerste twee matchen van België vallen er nog tijdens de Sinksenfoor, die eindigt op 19 juni. Voordeel van deze locatie is dat je er álle 51 wedstrijden van het EK Voetbal kunt meepikken. "We staan met een groot scherm vlak naast de foor", zegt Bertrand Lekeux van Bahnhof. "We doen er alles aan om Spoor Oost op de kaart te zetten. Als dat straks met een paar honderd voetbalfans is: geen probleem. We nemen de tijd om te groeien."


Ook Spoor Noord is er bij. Het groot scherm aan de Cargo Zomerbar is een klassieker. Alle EK-duels worden er uitgezonden.


De horecabazen van de Grote Markt pakken met een origineel initiatief uit, nu het groot scherm er verdwijnt. "De bedoeling is dat iedereen, op straat of op een terras, de EK-matchen kan volgen op schermen die de cafés aan de gevel of een terras hangen", zegt Kid Van Thienen van het Kid's Rhythm 'n' Blues Kaffee. De stad laat toe dat we een tap en ronde staantafels plaatsen. Welke wedstrijden je allemaal kunt zien, hangt een beetje af van zaak tot zaak. Ik kan me voorstellen dat mijn Italiaanse overbuur alles van de Azzurri uitzendt."


En dan zijn er de districten. In Antwerpen plaatst Café Zeezicht een groot scherm op de Dageraadplaats. Naast de Belgische wedstrijden gaat alles vanaf de kwartfinales er in de ether. Voor een aparte EK-sfeer kun je ook terecht op de Bosuil in Deurne. Antwerp FC bekijkt nog wel enkele praktische details voor het groot scherm.

Bist

Wilrijk organiseert zijn fandorp net als in 2014 op de Bist. In Ekeren zendt Villa Belgica achter binnenspeeltuin Den Deugeniet aan de Leugenberg alle matchen van het EK uit. Borgerhout doet het zuinig: in het Te Boelaerpark staat een scherm op 18 juni (België-Ierland) en op 10 juli (finale). In Hoboken stapt Gravenhof mee in de EK-race, enkel voor de matchen van België. In centrum De Schelde in Zandvliet staan de poulewedstrijden van de Rode Duivels op het programma.


Aan het MAS kun je de halve finales en de finale bekijken.