Overnemer VLM mist start zomerseizoen

Luchtvaartbedrijf SHS Antwerp Aviation, opvolger van VLM, mist de start van het zomerseizoen. Drie maanden na de aanvraag is het wachten op een vliegvergunning, maar de FOD Mobiliteit maakt geen haast. Bij de investeerders groeit de frustratie, klinkt het.

SHS Antwerp Aviation wil graag van op Deurne de lucht in tegen de paasvakantie, maar dat kan niet zonder vliegvergunning van de federale overheidsdienst (FOD) Mobiliteit. Het lange wachten werkt de overnemer van het failliete VLM op de zenuwen. "We stellen ons vragen over de reden van de vertraging", zegt Yves Panneels, woordvoerder voor SHS Aviation. "Het businessplan werd al lang goedgekeurd. Het hele dossier is opgemaakt door mensen met een lange staat van dienst in de Belgische luchtvaart. Het gaat hier om heel wat jobs. We zijn klaar om personeel aan te werven, tot een ploeg van een 50-tal in een opstartfase, maar dan moeten we wel eerst die vliegvergunning krijgen."

FOD Mobiliteit-woordvoerder Sven Heyndrickx is karig met commentaar. "Ik kan over die aanvraag niets zeggen. De tijd die het kost om een certificaat af te leveren, hangt in het algemeen af van de kwaliteit van een dossier. Wanneer stukken ontbreken of er zaken moeten worden uitgeklaard, kan zoiets langer aanslepen. Het faillissement van VLM vorig jaar kan een element zijn dat meespeelt."

Marcel Buelens, directeur van de Antwerpse en Oostendse luchthaven, had verwacht dat de vergunning er nu wel zou zijn. "Nu vrijdag zit ik samen met de mensen van SHS Aviation om het te hebben over de plannen voor beide luchthavens. Vanuit Oostende komen er mogelijk vluchten op China. (PHT)