Oudste familiezaak van Antwerpen sluit na 158 jaar de deuren

Ismena Soly in haar kookwinkel, bij de aankondinging van de verhuizing naar de Nationalestraat in mei vorig jaar.
Archieffoto Klaas De Scheirder Ismena Soly in haar kookwinkel, bij de aankondinging van de verhuizing naar de Nationalestraat in mei vorig jaar.
Kookwinkel Soly heeft definitief de deuren gesloten. De familiezaak, die al 158 jaar standhield, slaagde er al jaren niet meer in om winst te maken.

Kookwinkel Soly is vermoedelijk de oudste familiezaak in de stad Antwerpen. Haar geschiedenis start in 1859 op Kipdorpvest. Daar opende betovergrootvader Jules Soly een ijzerwarenwinkel. In 1896 verhuisde de familie Soly naar de Kasteelpleinstraat - waar ze tot vorig jaar zaten - en voegde huishoudartikelen toe aan het assortiment. Toen Ismena Soly het overnam van haar oom in 1999 werd er volledig naar kookmateriaal omgeschakeld. En dat legde de winkel aanvankelijk geen windeieren. In 1999 waren er echter maar vier gespecialiseerde kookwinkels, nu zijn er naar schatting 447. Ook de verhuizing naar de Nationalestraat en het ontbreken van een webshop, nekken de winkel nu.

Klanten bleven weg

"Al sinds 2010 ging het sterk achteruit. Ruw geschat zitten we nu op een schuld van 174.000 euro. Dat kan je niet meer recht trekken", vertelt curator meester Tom Hermans. "De faillissementen van zaken ouder dan 25 jaar zijn de laatste jaren verviervoudigd. Veel winkels met een lange geschiedenis stoten uiteindelijk op een gebrek aan vernieuwing en houden te lang vast aan de oude manier van zaken doen. Zo ook Soly. Ze werden voorbijgestoken door hun eigen leveranciers, die ook online rechtstreeks aan de klanten gingen verkopen. Je moet dan durven investeren, maar als het water al aan je lippen staat, is dat niet simpel."


Voor de zaak werd geen overnemer gezocht. "Het is te laat. Bij een familiezaak is dat sowieso al moeilijk, omdat het zo gevoelig ligt. En daarbij is de locatie van de Nationalestraat, een serieuze inkrimping, niet de meest aantrekkelijke voor een kookwinkel. Het pand in de Kasteelpleinstraat had vier etalages en Soly had daar een naam opgebouwd. De klanten vonden niet langer de weg naar de Nationalestraat." (NBA)