Organisator Antwerp Pride: “Formateur De Wever, dien stemmen uit extreme hoek van antwoord”

Organisator Bart Abeel herinnert Vlaams formateur Bart De Wever aan belang van holebirechten

Bart De Wever poseert voor de befaamde Amsterdam Rainbow Dress. Het kledingstuk bestaat uit de vlaggen van landen waar homoseksualiteit nog steeds illegaal is. De Amsterdam Rainbow Dress is tijdens het Pride-weekend in het M HKA te aanschouwen.
Klaas De Scheirder Bart De Wever poseert voor de befaamde Amsterdam Rainbow Dress. Het kledingstuk bestaat uit de vlaggen van landen waar homoseksualiteit nog steeds illegaal is. De Amsterdam Rainbow Dress is tijdens het Pride-weekend in het M HKA te aanschouwen.
De organisatie van de Antwerp Pride roept formateur Bart De Wever op om tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe Vlaamse regering aandacht te besteden aan de rechten van de holebigemeenschap. “Wees gerust. Geen enkele partij stelt die rechten in vraag”, sust De Wever.

“Holebi’s die trouwen en kinderen krijgen, dat vind ik een brug te ver.” De uitspraak van Dominiek Sneppe, Vlaams Belang-verkozene in de Kamer, schoot drie weken geleden bij velen in het verkeerde keelgat, ook in de eigen partij. Voorzitter Tom Van Grieken en een aantal kopstukken distantieerden zich. “Niet het partijstandpunt.”

Het stof is dan wel neergedaald, bij de organisatie van de Antwerp Pride zet de uitspraak van Sneppe nog steeds kwaad bloed. Dat bleek woensdag op de persvoorstelling van de jaarlijkse hoogmis van de LGBT-gemeenschap in Antwerpen. Organisator Bart Abeel uitte er tegenover Antwerps burgemeester én Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) zijn grote bezorgdheid.

We moeten opnieuw luid en duidelijk zeggen: tot hier en niet verder! We laten ons niet meer terug in de kast jagen

Organisator Bart Abeel

Klok 50 jaar terug draaien

“De voorbije weken hoorden we stemmen uit extreemrechtse hoek die de klok vijftig jaar terug willen draaien”, aldus Abeel. “Stemmen die ons terug achter de gesloten gordijnen willen en die oproepen tot onverdraagzaamheid. We moeten opnieuw luid en duidelijk zeggen: tot hier en niet verder! We laten ons niet meer terug in de kast jagen!”

Centraal: Antwerp Pride-organisator Bart Abeel.
Klaas De Scheirder Centraal: Antwerp Pride-organisator Bart Abeel.

Bart Abeel riep formateur De Wever, die Vlaams Belang intussen drie keer voor een gesprek uitnodigde, op om “de stemmen uit extreme hoek die steeds luider beginnen te klinken, van antwoord te dienen” en duidelijk te maken dat aan de rechten van de holebigemeenschap niet mag worden geraakt.

“Het is logisch dat er vanuit de regenbooggemeenschap vragen komen, dat men vraagt om verworven rechten te garanderen en dat men zelfs nog extra aandachtspunten aanlevert”, reageerde De Wever na afloop. “Ik kan zeggen dat tot nu geen enkele partij die rechten in vraag stelt. Wanneer er expliciet naar gevraagd wordt, antwoordt men ook dat men er niet aan wil raken.”

Start op Sint-Jansplein

Naast de oproep aan het adres van de formateur viel er woensdag op de persvoorstelling van de Antwerp Pride ook nieuws over de twaalfde editie te rapen. Toch opvallend: de Parade op zaterdag, die elk jaar tienduizenden toeschouwers lokt, zal dit jaar niet van het Zuid langs de Scheldekaaien naar het Steen trekken. De deelnemers komen dit jaar samen op het Sint-Jansplein in Antwerpen-Noord, om dan naar de Paardenmarkt en vervolgens via de Brouwersvliet naar de kaaien te stappen. Het eindpunt zijn de Gedempte Zuiderdokken, waar het Love United Festival zal losbarsten. Zondag vindt ook het Closing Festival daar plaats.

“Antwerpen heeft misschien niet de grootste Pride Parade ter wereld, maar nu wel een van de moedigste omwille van de plek waar ze start”, vindt schepen voor Samenlevingsopbouw en Gelijke Kansen Tom Meeuws (sp.a). “Ik draag het Sint-Jansplein een warm hart toe, het is mijn eigen buurt, maar laat ons wel wezen: het is een lastige buurt waar niet iedereen op de Pride zit te wachten en waar niet alle mensen mee zijn met de rechten waarvoor gevochten is en die universeel zijn. Hier gaat een onwaarschijnlijke pedagogische kracht van uit, dit is een unieke kans om die buurt uit te leggen waar de Pride echt voor staat.”

De Antwerp Pride vindt plaats van 7 tot 11 augustus. Er staan zoals steeds heel wat feestjes, maar ook lezingen en debatten op het programma en de vijftigste verjaardag van de Stonewall Riots in New York wordt gevierd.

De Amsterdam Rainbow Dress bestaat uit de vlaggen van landen waar homoseksualiteit nog steeds illegaal is. Het kledingstuk is tijdens het Pride-weekend in het M HKA te aanschouwen.
Klaas De Scheirder De Amsterdam Rainbow Dress bestaat uit de vlaggen van landen waar homoseksualiteit nog steeds illegaal is. Het kledingstuk is tijdens het Pride-weekend in het M HKA te aanschouwen.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Van Cleempoel

  Laat ze eens vertrekken op turnhoutsebaan of Stuivenbergplein dat is wat anders dan sint jansplein. Dan weten ze direct vanwaar het komt.Durven ze niet zeggen anders krijgen ze een pak rammel. Als je iets bij naam noemt moet je eerlijk zijn en alles bij naam noemen.

 • Frank Vekemans

  Waarom durft men niet praten over de homofobie, bij andere bevolkingsgroepen?

 • Jean Paul Peelos

  Rechten zonder plichten zijn voorrechten of unilaterale privileges.

 • Ronny Vanelderen

  Iedereen is vrij om een eigen mening te hebben, maar dat wil niet zeggen dat ik er akkoord mee ga!

 • Georges Vermeiren

  Beste Bart ik denk dat je op de verkeerde groep schiet ivm met homorechten , het is net die groep die Vlaams Belang in toom wil houden .