Organisatie mars tegen seksueel geweld: “Politici zijn welkom, maar enkel als ze als mens komen, niet om stemmen te ronselen”

Eline Van Hooydonck (27) en Ayke Gubbels (27), twee van de organisatoren van de mars tegen seksueel geweld.
Jan Aelberts Eline Van Hooydonck (27) en Ayke Gubbels (27), twee van de organisatoren van de mars tegen seksueel geweld.
“Kom als mens, niet als politicus.” De boodschap van de organisatoren achter de mars voor Julie Van Espen is duidelijk: “Julie en alle slachtoffers van seksueel geweld staan centraal. Niet wij. Niet de politiek.” Ondertussen zocht de organisatie 400 stewards. De helft daarvan werd in geen tijd gevonden.

Meer dan 7.000 mensen hebben zondag 12 mei omcirkeld in de agenda. Nog eens 27.000 denken daarover na. Dat leert Facebook ons. Hoeveel mensen zondagmiddag écht op het Koningin Astridplein staan: niemand weet het. “Het is moeilijk in te schatten of er 2.000, 10.000 of 50.000 mensen zullen komen”, zegt Wouter Bruyns van de Antwerpse politie.

Slogans, pamfletten en verkiezingsaffiches zijn niet welkom. Ook aan de andere mensen die zichzelf of hun organisatie willen promoten zeggen we: niet dan, niet daar.

Organisatie

Gezocht: 400 Stewards

Ondanks de grote bereidwilligheid van de Antwerpse politie, was gisteren nog niet alles geregeld. In amper drie dagen tijd wilde de organisatie op eigen initiatief 400 stewards optrommelen. In geen tijd werden er zo'n 200 gevonden. “We mikten voor alle zekerheid op 400, maar met 200 kan de mars zeker doorgaan”, zegt mede-organisator Eline Van Hooydonck. “Maar we hebben natuurlijk liever dat te veel mensen zich inschrijven, zodat we zondag niet tegen de muur lopen. De stewards zullen de route afbakenen en mensen begeleiden. Ze zullen onder andere helpen bij het oversteken van de straten en voorkomen dat mensen door het rode licht lopen.”

“Het is van kapitaal belang dat de mars in alle rust verloopt”, zegt Van Hooydonck. “Deze mars gaat niet over ons, maar over Julie en alle slachtoffers van seksueel geweld. Deze mars gaat ook niet over politiek. Politici zijn welkom, maar ik hoop dat ze als mens komen, niet als politicus. Het is niét het moment om stemmen te ronselen. Slogans, pamfletten en verkiezingsaffiches zijn dan ook niet welkom. Ook aan de andere mensen die zichzelf of hun organisatie willen promoten zeggen we: niet dan, niet daar.”

Vlaams Belang heeft ondertussen wel een petitie gelanceerd om het ontslag van justitieminister Koen Geens (CD&V) te eisen. Groen stuurde een persbericht rond om te wijzen op de ‘besparingen en jarenlange verwaarlozing bij Justitie’, maar daar bleef het bij.

Bloemen, foto’s en kaarsen op de plek waar Julie Van Espen vermoord werd.
Jan Aelberts Bloemen, foto’s en kaarsen op de plek waar Julie Van Espen vermoord werd.

“We liggen deze dagen zelf ook onder een loep”, zegt Van Hooydonck. “Mensen willen ons in een politiek hokje duwen: links of rechts. Maar echt: het doet er niet toe. Die reflex van een aantal mensen is ontzettend vermoeiend. We denken er wel nog over na om bij aankomst op het Steenplein een paar woorden te zeggen, maar veel zal ook dat niet zijn.”

Over de Meir

Om 14 uur verzamelen alle deelnemers aan de mars op het Antwerpse Koningin Astridplein. Daarna gaat het naar het Steenplein. Bij hoge uitzondering gaat het het traject over de Meir. Doorgaans wordt de drukke winkelstraat gemeden voor marsen en manifestaties.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frank Vekemans

    Hopelijk verstaan de Groen de boodschap, zij zijn steeds de eersten om zoiets politiek uit te buiten

  • Wesley Kenis

    Vlaams belang is de partij die handelt waar de rest zich weeral profileerts als "het maakt ons allemaal niet uit zoalng wij onze centen maar krijgen". De politiekblaat zijn ware gelaat zien...ook de "oh zo (schijn)heilige" NVA....