Oranje wordt roze: Kiel krijgt nieuwe parkeerzone met week vertraging

Illustratiebeeld
Klaas De Scheirder Illustratiebeeld
De huidige oranje parkeerzone op het Kiel wordt roze. Ook de blauwe zone tussen de VIIde-Olympiadelaan, de Julius de Geyterstraat, de Edward Keurvelstraat en de Boomsesteenweg krijgt diezelfde kleur. De Abdijstraat blijft een gele zone, waar winkelstraatparkeren geldt. Wegens technische redenen zal de ombouw pas volledig klaar zijn op 7 oktober en niet op 30 september zoals eerst gecommuniceerd.

In de roze zone betaal je de eerste twee uur gratis, nadien kost het je 0,50 euro per uur. Een ticket voor langparkeren van maximaal 10 uur kost 2,70 euro. In de gele zone betaal je 0,50 euro per uur. Bewoners hebben recht op 2 gratis parkeervergunningen per domicilie. Voor bewoners die al een parkeervergunning hadden verandert er niets. Zij kunnen nog steeds gratis en zonder tijdslimiet parkeren in hetzelfde gebied.

In de zone waar nu het oranje parkeertarief geldt wordt de oranje bestickering op automaten en parkeerinformatieborden vervangen door roze stickers. De software van alle automaten in de zone, ook die met oranje stickers, werd al omgezet naar het nieuwe, goedkopere, roze tarief. Bezoekers die hun parkeertijd via sms of app betalen kunnen al gebruik maken van de nieuwe zonecode, AN540, om te betalen.

In de huidige blauwe zone worden verkeersborden, automaten en parkeerinformatieborden bijgeplaatst. Daar geldt nog tot en met 6 oktober de huidige situatie: maximaal 2 uur gratis parkeren met een parkeerschijf. De automaten worden vanaf 7 oktober ingeschakeld.

Parkeertarieven

De kleurencodes voor betalende parkeerzones zijn rood, oranje en licht- en donkergroen en geel. Voor de zones met parkeerschijf is dat blauw. Op 1 april van dit jaar kwam daar nog een nieuwe kleurcode bij: het grootste deel van de zone buiten de Singel kreeg een roze kleur. Over het algemeen geldt voor parkeertarieven: hoe dichter bij het centrum, hoe hoger de kost per uur. Deze redenering werd ook verder doorgetrokken bij de uitbreiding van het betalend parkeren buiten de Singel.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Touria Iharratane

    Ik ben ook voor autovrij Abdijstraat

  • Jason van Hoeylandt

    Brol en namaak, geen Belgische winkels en telefoonwinkels schieten er als paddestoelen uit de grond.

  • FRANÇOIS DE RIDDER

    Als het maar geld opbrengt. Dat men nu de Abdijstraat al eens autovrij maakt men moet daar soms een halfuur aan schuiven om tot de de St-Bernardsestwg.te geraken. En dat meestal om te showen met dure auto’s. De bewoners zijn den dupe daarvan en winkels blijven meestal leeg? Autovrij maken! Daardoor zullen ze al wel naar de parkings zone moeten.