Opnieuw twee ambulanciers aangevallen in Antwerpen: slachtoffer getuigt

De schouder van Jody Eeckhout ziet helemaal blauw.
screenshot De schouder van Jody Eeckhout ziet helemaal blauw.
Gisteravond zijn in Antwerpen weer twee ambulanciers aangevallen door een patiënt. Ze zijn minstens vijf dagen werkonbekwaam, meldt VTM NIEUWS. De sector vraagt al lang om maatregelen, maar die komen er maar niet.

Jody Eeckhout is nog altijd in shock door wat hij gisteren meegemaakt heeft. Hij is vijf dagen werkonbekwaam en zijn schouder ziet volledig blauw van de slagen die hij kreeg. Zijn collega, die thuis is met een hersenschudding, zit er mentaal volledig door.

Blauwe plekken en hersenschudding

De feiten speelden zich maandagavond omstreeks 20 uur af aan het Frans Van Hombeeckplein in het Antwerpse district Berchem. Een 34-jarige man die duidelijk onder invloed van verdovende middelen was, werd niet meer geschikt geacht om te rijden en moest worden gekalmeerd. De man ging nog wel met de ambulanciers mee naar de ziekenwagen, maar toen ze hem op een brancard legden en hem wilden behandelen, begon hij zich pas echt agressief te gedragen. 

““We wilden hem vastmaken met de riemen”, vertelt Eeckhout aan VTM NIEUWS. “Toen is hij losgegaan en begon hij agressief te worden ten opzichte van mijn collega en mij. Hij is beginnen schoppen, met zijn voeten tegen het hoofd van mijn collega.”

Jody’s collega werd tegen de kasten geduwd, waarna de patiënt zijn agressie richtte tegen hem. “Dan begon hij tegen mij te slaan, in mijn ribben. Maar ik droeg een steekwerende jas, dus ik heb dat niet gevoeld. Dan is hij met zijn andere arm 
in het rond beginnen te slaan, en dan ben ik met mijn schouder tegen de kast gebotst.”

Uiteindelijk kon de man toch naar het ziekenhuis worden gebracht. Daar bleek ook dat het betrokken medisch personeel inderdaad verwondingen had opgelopen. “De twee slachtoffers zijn vijf dagen arbeidsongeschikt. De verdachte zal later worden verhoord”, zegt woordvoerder Willem Migom van de lokale politie.

Groot probleem

Het is geen alleenstaand geval: elk jaar worden 2.300 hulpverleners het slachtoffer van agressie, vooral in Brussel, Antwerpen en Gent. In Antwerpen lopen zelfs drie meldingen per week binnen.

“Ik doe mijn job heel graag”, gaat Jody verder. “Er mag van alles gebeuren. Ik doe het heel graag, maar agressie vind ik niet meer oké in de ambulance. Er zijn veel collega’s die van plan zijn om te stoppen met de ambulance. Het is niet meer oké, we hebben ook nog een privéleven, ook nog een gezin. We zouden ook graag nog veilig bij ons gezin geraken.”

Maatregelen

De steekwerende vest van 500 euro die de ambulancier droeg, betaalde hij overigens volledig zelf. Zonder waren zijn ribben gebroken. De sector eist dat de overheid zulke vesten voor alle ambulanciers voorziet, en dat de straffen strenger worden.

Minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) was niet bereikbaar voor een reactie.
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • camiel huughe

  Het probleem ligt aan......onszelf ! De kiezer kiest zijn ministers (getrapt via volksvertegenwoordigers). De kiezers zijn dus de opdrachtgevers van de regeerders die,( kort door de bocht), in dienst zijn en betaald worden voor goed beheer van het land. Typisch : de regering doet niet wat hen door het volk opgedragen wordt : de aangepaste wetten stemmen die deze misdragingen beteugelen en bestraffen. De "vox populi" wordt de dag na de verkiezingen op hoonlach onthaald.

 • Gino Vandenheede

  Nu is het nog in Gent, Antwerpen en Brussel maar met hun spreidingsplan is het binnenkort overal zo.

 • Louise Mertens

  Zoals altijd, is er weinig respect voor mensen die in de gezondheidssector werken,nml.verzorgenden en verplegenden! En mocht men dan nog fatsoenlijk vergoed worden.......ook dat kan er niet af!

 • Robin Verheyden

  Vermits alle normbesef toch langzaamaan zal verdwijnen uit onze maatschappij, is er maar één manier meer denk ik: net zoals piloten het recht hebben, de ambulanciers eveneens het recht geven om mensen die een gevaar kunnen vormen voor hen te weigeren. Desnoods een ambulancier mee in een politiecombi met politie erbij om de persoon over te brengen.

 • Geoffrey Matyn

  Ik ben zelf slachtoffer geweest van agressie toen ik werkte als ambulancier. Politie is toen zelf moeten tussen komen en ik was daarna 7 dagen werkonbekwaam. Parket heeft dader nooit verhoord en vervolgd!!! Justitie en volksgezondheid krijgt gewoon geen middelen om zijn burgers te helpen en te beschermen