Open Vld-politica krijgt op straat pamflet in handen geduwd: “Draag een hijab”

“De hijab dient niet strak maar wijd te zijn”, is maar een van de vele richtlijnen die te lezen is op het pamflet.
rv “De hijab dient niet strak maar wijd te zijn”, is maar een van de vele richtlijnen die te lezen is op het pamflet.
Een onbekende man deelde afgelopen donderdag pamfletten uit waarin hij moslima’s oproept een hijab te dragen. Open Vld-politica Zelfa Madhloum uitte haar verontwaardiging. “Dit is extremisme van de ergste soort en dat kunnen we niet tolereren.” De politie onderzoekt de zaak. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Moslima en Open Vld-politica Zelfa Madhloum liep vorige week over de De Keyserlei toen ze door een onbekende man een pamflet in haar handen kreeg toegestopt. Nog voor ze de tekst goed en wel kon lezen, was de man verdwenen. Het pamflet roept vrouwen op een hijab te dragen. Dat is een lang gewaad dat het lichaam volledig bedekt. 

Dit is extremisme van de gevaarlijkste soort en dat kunnen we niet tolereren

Zelfa Madhloum

Madhloum, afkomstig uit Irak, zegt in geen geval akkoord te gaan met dergelijke pamfletten. “Dit is extremisme van de gevaarlijkste soort en dat kunnen we niet tolereren.” Of het om een individuele actie gaat of dat er een hele organisatie achter schuil gaat, weet ze niet. “Het was een volwassen man met een serieuze baard. Meer weet ik niet. Ondertussen ben ik naar de politie getrokken die de zaak nu onderzoekt.” Bij de politie wordt bevestigd dat er een onderzoek gestart is maar meer informatie kunnen ze voorlopig niet geven. 

Controle-orgaan voor moskeën

Madhloum roept de politiek op om snel werk te maken van een controle-orgaan voor de moskeeën in België. “We weten als maatschappij niet wat er allemaal gezegd wordt achter die gesloten deuren. Dat is gevaarlijk. Er moet een zekere controle zijn zodat we als maatschappij weten wat er verteld wordt in de moskee. In andere landen gebeurt dat al, wij mogen niet achterblijven.” 

Ondertussen krijgt Madhloum heel veel berichtjes van Vlaams Belangers die haar aanklacht nu zien als hun grote gelijk. “Maar dat klopt natuurlijk niet. Ik mag als moslima kritisch zijn voor extremisme en ik wil zeker niet de woordvoerder zijn voor alle moslims. Maar extremisme moet aangekaart worden, of dat nu vanuit het geloof komt of uit een politieke partij als het Vlaams Belang. Voor mij zijn ze beide even giftig. Ik erger me als vrouw om zo’n pamflet in mijn handen te krijgen, maar ik erger me even erg aan extreemrechts dat hierdoor zegeviert en hierdoor verkeerdelijk denkt gelijk te krijgen. Beide zijn extreem en een gevaar voor onze maatschappij. We mogen onze democratische rechtstaat niet aan de extremisten over laten van welke hoek ze ook komen. Laat ons niet vergeten dat het een kleine minderheid is die het verpest voor iedereen.”

Zelfa Madhloum.
Karel Duerinckx Zelfa Madhloum.29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lieven Vermandere

  In Nederland (Den Haag) heeft tijdens de anti boerkaverbod betoging een Nederlander met bivakmuts bij wijze van protest zich gemengd in de menigte zonder een woord te zeggen.....raad eens wie van al de onherkenbare personen werd opgepakt?

 • Erwin Werwaarts

  Pamfletten uitdelen met een mening is een recht (drukpers) , zolang de mening erin niet strafbaar is . Mevrouw mag misschien de Belgische grondwet nalezen . Politieke campagnes zijn net hetzelfde (Groen inzake hoofddoek) , evenals de Jehova's op straathoeken . Wat echter niet mag is deze pamfletten anoniem maken , om mogelijke vervolging wegens de inhoud te ontwijken . Ben persoonlijk niet akkoord met de inhoud .

 • Werner Rammelaere

  En zo gaat ovld het doen. Laat het maar verder rotten en af en toe (zeggen) klacht indienen als er iemand een pamflet in de hand stopt. Ik dacht dat dit een mensenrecht was voor hen. En die figuren zitten in onze volgende Vlaamse regering...

 • Daisy Vanreet

  De hijab en hoofddoek zijn een belediging voor normale mannen omdat vrouwen ze moeten dragen om geen aanstoot te geven aan andere mannen. Alsof elke man opgehitst wordt door het aangezicht van een vrouw. Niet normaal die gasten.

 • Leonard Walpot

  Extremistisch? Een man draagt zijn overtuiging uit zonder geweld of dreiging....je hoeft het toch niet eens te zijn? Ieder heeft zijn programmatie, opvoeding, maar zo lang je niemand dwingt of fysiek lastig valt mag je je mening uiten. Ik heb geen geloofsovertuiging, ben ik ook extreem als ik dat verkondig op een pamflet? Iedereen weer even uitzoomen en nadenken aub, oververhit circus altijd, beetje nuchterheid is nodig lijkt me.