Op undercovermissie in Thais massagesalon

STAD BEKIJKT OF HET AMBTENAREN ANONIEM KAN INZETTEN IN STRIJD TEGEN ILLEGALE PROSTITUTIE

Het aantal massagesalons groeit de laatste jaren als kool. Ook in de Quelinstraat en ...
Klaas De Scheirder Het aantal massagesalons groeit de laatste jaren als kool. Ook in de Quelinstraat en ...
De laatste jaren rijzen de Aziatische massagesalons in Antwerpen als paddenstoelen uit de grond. Dat er in een aantal van die minstens 75 salons ook seksuele diensten worden aangeboden, is de stad een doorn in het oog. Ze onderzoekt nu of ze zoals in Nederland stadsambtenaren als 'klanten' op pad kan sturen.

De stad kent de laatste jaren een explosieve groei van het aantal Aziatische massagesalons. Bij een telling komt de stad nu op "minimaal 75" zaken uit. In de oude binnenstad vind je vooral Thaise salons en in de stationsbuurt zwaaien de Chinezen de plak. In de Breydelstraat vind je 5 Chinese adresjes op nog geen 100 meter afstand. Een aantal van die Aziatische salons biedt naast gewone voet-, hoofd of bodymassages ook 'handjobs' of andere seksuele hand- en spandiensten aan.

... op de Sint-Jacobsmarkt vinden klanten nu hun gading.
Klaas De Scheirder ... op de Sint-Jacobsmarkt vinden klanten nu hun gading.

Happy endings

"De massagesalons hebben in Antwerpen stilaan de vroegere 'uitzuipbars' en dansclubs met exotische 'danseressen' verdrongen", zegt Patsy Sörensen, oprichter van Payoke een vluchthuis voor prostituees en slachtoffers van mensenhandel. "Het is echt een fenomeen van de laatste jaren, overgewaaid uit Nederland". Een masseuse is niet strafbaar voor het aanbieden van zogeheten 'happy endings' en ook de klant doet niets strafbaar, maar de uitbater van zo'n salon komt wél op glad ijs omdat hij of zij op die manier prostitutie faciliteert. Daarnaast kan niet worden gecontroleerd of sekswerkers veilig hun werk doen en het fenomeen vormt oneerlijke concurrentie voor de prostituees in de drie gedoogstraten in het Schipperskwartier, die aan allerlei strenge regels moeten voldoen.

Uitbuiting

In enkele gevallen is er ook sprake van uitbuiting of misbruik van vertrouwen. "Het is een zeer gesloten wereld", zegt Patsy Sörensen. "De meeste van die meisjes worden rechtstreeks uit Thailand of China overgevlogen. Ze krijgen make-up op en worden naar de kapper gestuurd. Meteen daarna worden ze aan het werk gezet. Vaak denken ze dat het om gewone massages gaat, maar het daagt hen al snel dat hun werkgevers verwachten dat ze ook seksuele diensten verlenen aan de klanten. De laatste twee jaar hielpen we 12 Aziatische meisjes die onder valse voorwendselen naar hier waren gelokt".


Het Antwerpse stadsbestuur wil de strijd tegen de illegale prostitutie in Chinese en Thaise massagesalons opvoeren. Daarbij wordt er ook informatie uitgewisseld met Nederlandse steden zoals Utrecht en Amsterdam die er al de grove borstel doorhaalden. De stad Amsterdam sloot bij twee verschillende acties in 2014 en 2015 al 22 van de 26 gecontroleerde panden.


"Wij zetten teams van het Nederlands Forensisch Instituut in, die met blacklights de massagebedden checken op spermasporen. De teams checken ook of er schaarsgeklede dames en seksueel gerelateerde voorwerpen aanwezig waren in de salons", zegt Jasper Karman, woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. "Volgend jaar gaan we, net als Utrecht nu al doet, ook anonieme ambtenaren op pad sturen die zich voordoen als klant. Bedoeling is wel dat de ambtenaar de nodige vaststellingen doet als hem een 'happy end' wordt aangeboden, zonder op het aanbod in te gaan."

Uitlokking

Of ook Antwerpse ambtenaren binnenkort de massagetafel op mogen, is nog niet zeker, omdat nog onderzocht wordt of dat juridisch wel mogelijk is en of er geen sprake is van 'uitlokking'. "We zien inderdaad dat er de laatste jaren een flink aantal van dit salons zijn bijgekomen", zegt burgemeester Bart De Wever. "Voorlopig kunnen we enkel bevestigen dat we onderzoeken hoe die salons het meest efficiënt gecontroleerd kunnen worden."