Ook rechters doen mee aan ‘War on Drugs’: cocaïnebaron die veroordeeld is tot 14 jaar cel, krijgt er in beroep nog 6 jaar bij

Bij invallen vond de politie onder meer 470.000 euro in totaal, vijf pistolen, munitie en een geldtelmachine.
Federale politie Bij invallen vond de politie onder meer 470.000 euro in totaal, vijf pistolen, munitie en een geldtelmachine.
De rechters in het hof van beroep geven hun eigen invulling aan de Antwerpse ‘War on Drugs.’ De kopstukken van een  cocaïnebende zijn veroordeeld tot straffen van tien, vijftien en zelfs twintig  jaar cel.  Een aanzienlijk zwaardere straf dan ze in eerste aanleg hadden gekregen. Zij werden rijk met cocaïnesmokkel vanuit de Dominicaanse Republiek.

De bende van de Antwerps-Marokkaanse drugsbaronnen Rachid Bouazza en Abdenbi Gril wordt schuldig bevonden aan grootschalige cocaïnesmokkel in de loop van 2014. Vermoedelijk heeft de  bende minstens een tiental containers met cocaïne ingevoerd. De douane kon er twee onderscheppen. 

Die onderschepping zorgde destijds voor paniek bij drugsbaron Adbendi Gril. “Mijn vriendin is niet zwanger”, vloekte hij toen hij naar zijn kompaan Rachid Bouazza belde. Gril bedoelde eigenlijk: “Er steekt geen 331 kg cocaïne in mijn geleverde container met ananas.” De politie had de drugs er al uitgehaald. “Verdomme, tien keer gaat het goed en nu is het mis”, voegde Gril er nog aan toe. 

100.000 euro cash, in briefjes van 500

Volgens het Antwerpse parket liepen de opbrengsten in de miljoenen. De bende werkte samen met twee Nederlandse fruitinvoerders. De zaakvoerders van deze firma’s, de 73-jarige Kees Schroots en  de 70-jarige Ron Beijer  beweerden niet op de hoogte van de drugstransporten. Zij hadden gewoon ladingen ananas of bananen besteld, zoals ze hun hele leven al deden. 

De rechters in beroep geloofden hen niet. Zij verwijzen onder meer naar de ongeloofwaardige uitleg die Beijer geeft over  de vondst van twee plastic zakken met 100.000 euro, in briefjes van 500, bij de huiszoeking in zijn bedrijf.  “Een betaling voor het advies aan een zakenpartner die een project met een Saoudische prins wilde opstarten”, beweerde Ron Beijer. 

De rechters vermoeden dat het geld eerder een betaling is van de drugsbende. In het dossier steekt immers  een afgetapt gesprek waarin bendeleider Adbendi Gril zegt dat fruithandelaar Ron Beijer nog één miljoen euro te goed heeft.

De bende verstopte 336 kg cocaïne in de vloer van een container geladen met ananassen.
rr De bende verstopte 336 kg cocaïne in de vloer van een container geladen met ananassen.

Kopstukken Gril en Bouazza zijn op de vlucht en kwamen nooit naar hun proces. In eerste aanleg kregen zij de zwaarste straffen. Bouazza wiens strafblad rijkelijk gevuld is, kreeg veertien jaar cel, Gril tien jaar. Fruithandelaar Ron Beijer kreeg 8 jaar cel. Die straffen waren  zwaarder dan de openbare aanklager had geëist. 

Schepje bovenop

De zaak werd afgelopen weken overgedaan voor het Antwerpse hof van beroep, omdat zowel verdachten als het parket beroep hadden aangetekend. De beroepsrechters deden er vanmorgen nog een schepje bovenop.  Het voortvluchtige kopstuk Rachid Bouazza kreeg de zwaarste klap: 20 jaar cel (+6 jaar). Voor Abendi Gril wordt de straf verzwaard tot 15 jaar (+5 jaar). Voor de ondertussen gepensioneerde fruithandelaars Ron Beijer en Kees Schroots  werden de straffen eveneens  eveneens verzwaard tot 10 jaar (+2 jaar). 

Voor de andere verdachten blijven de straffen dezelfde als in eerste aanleg of worden die licht verhoogd.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • karl van dyck

  Hoe grappig is dit. Het gerecht is zo fier dat ze zwaardere straffen hebben uitgesproken. Maar hebben de 2 zwaarste gangsters wel de tijd gegeven( bewust getipt) om te kunnen vluchten,wat haalt het dan uit dat je zwaardere straffen uitspreekt. Hebben nu in een ander corrupt land dan Belgie hun handeltje verder gezet en zie je hier nooit meer terug. 1 Troostprijs,2 gepensioneerden fruitboeren bij de lurven gevat in deze zaak. Zou nog een mooie film geweest zijn voor Gaston & Leo.

 • DIRK VAN DESSEL

  Goed zo, we hebben dus toch nog een competente magistratuur.

 • antony alloin

  8 jaar cel voor medeplichtig zijn aan drugshandel, 3 jaar cel voor kindermishandeling en 4 jaar cel voor een moord... Belgische logica!!!!!

 • Isidoor Grauwels

  Eindelijk een deftige straf, maar hoe blijft het in godsnaam toch mogelijk dat rechters zulke verschillende straffen uitspreken, het blijven toch altijd dezelfde feiten ….

 • Eric Van Dyck

  Maar ze zijn dus al gaan lopen ... Man man man