Ook in 2017 strikte beveiliging

Nog geen zekerheid over tweede weekend voor festival

Tomorrowland is drie dagen lang pure emotie.
David Pintens Tomorrowland is drie dagen lang pure emotie.
Tomorrowland 2016 werd een spectaculaire editie waar decors en extra's de muziek overklasten. De grenzen van het sprookjesland zijn bewaakt als een ommuurde vesting, maar niemand die daarom maalde. Volgens organisator Manu Beers wordt het festival in 2017, dubbele editie of niet, even streng beveiligd.

De bezoekers waren het er over eens: terreurdreiging of niet, dit was een werelds feestje. "We moeten laten zien dat we niet bang zijn en dat ben ik hier ook geen moment geweest. Tomorrowland, dat is pure liefde voor de beats, gedeeld door tweehonderd nationaliteiten.", zegt Hussam (26) uit Egypte, met een opblaasdino in zijn nek.


Binnen de grenzen van Tomorrowland heersten vooral vrede en samenhorigheid, aangezwengeld door de beats van meer dan vierhonderd dj's en een pilletje hier en daar. Ondanks de erg strikte controles met extra bandjescontroles, metaaldetectoren, fouilleringen en drughonden, kon je aan sommige stages in heel wat verwijde pupillen kijken. De politie knipte 150 bandjes door, waarvan 32 rond de pols van een dealer. "Die cijfers zijn voorlopig en vergelijkbaar met 2015", zegt korpschef Gwen Merckx. "We snapten ook weer een tiental woekeraars met zwarte tickets. We herkenden gezichten van vorig jaar uit Noord-Ierland en Italië."


Of Tomorrowland 2017 een dubbele editie wordt, zoals geruchten beweren, is nog niet zeker. "We gaan ons festival wel op dezelfde manier blijven beveiligen, ook al zakt het niveau van de terreurdreiging", zo kondigde organisator Manu Beers al aan.

Kos

Origineel is beter

De zo fel geroemde eenheid op de Schorre bleek geen hol begrip. "Je feest hier letterlijk met mensen uit de hele wereld. We maakten al vrienden uit Maleisië, de VS, Japan, Londen...", zeggen Thaïs en Uziel uit Sao Paolo. "Tomorrowland Brazil was prachtig, maar dit is het origineel: groter, mooier én beter georganiseerd."


Ook onze mond viel open van het Rose Garden podium met beweegbare draak, de spetterende vuurwerk- en lazershows en de reusachtige bomen op de main stage. En met meer dan zestig eetstandjes met specialiteiten van over de hele wereld en met topchefs zoals Sergio Herman, Roger Vandamme, Piet Huysentruyt en Seppe Nobels achter de vuren is ook op culinair vlak de lat opnieuw hoger gelegd.


Zo vernieuwend de inkleding van de podia ook mag zijn, muzikaal bleef het festival trouw aan dezelfde formule. Voorgeprogrammeerde EDM-setjes deden gelukkig af en toe haasje over met dj's die spannender dingen uit hun mouw schudden. Naast usual suspects zoals Steve Aoki, David Guetta, Axwell & Ingrosso, Afrojack en Armin Van Buuren dook bijvoorbeeld ook de Duitse technogod Paul Kalkbrenner zondagavond op de mainstage op, helemaal live. Goed voor kippenvel. Dimitri Vegas & Like Mike bewezen met een afsluitend retro-house setje zelfs met old school vinyl overweg te kunnen. De perfecte afsluiter van een zalig weekend op de Schorre.