Ook Antwerps restaurant Danieli Il Divino vraagt coronatoeslag: “Ik nodig klagers uit om zelf een restaurant te runnen in deze tijden”

Coronatoeslag in Danieli Il Divino
Annelin Marien Coronatoeslag in Danieli Il Divino
Er was gisteren heel wat te doen rond een Brussels restaurant dat 5 euro coronatoeslag vraagt aan klanten, maar ook in de Antwerpse restaurants Danieli Il Divino, Maven en Umami wordt er 6 euro extra aangerekend sinds de heropening van de restaurants, en dat tot 1 juli. Wim Van der Borght, eigenaar van horecagroep Shrimp Tempura waartoe de drie restaurants behoren, vraagt wat meer respect voor de horecasector. “Wij proberen ook maar ons hoofd boven water te houden.”

Bij Danieli Il Divino, een high-end Italiaans restaurant in park Den Brandt in Wilrijk, krijgen klanten een kaartje op tafel waarop staat dat het restaurant genoodzaakt is een toeslag van 6 euro aan te rekenen vanwege het coronavirus en de extra opgelegde maatregelen. De horecasector kreeg het tijdens de coronacrisis hard te verduren: na een verplichte sluiting van bijna drie maanden, gelden er strenge regels die de capaciteit van de meeste zaken sterk inperken. Een Brussels restaurant kwam gisteren in de media omdat het 5 euro coronatoeslag vroeg aan klanten, waarna minister Zuhal Demir (N-VA) liet vallen dat ze dat “niet sympathiek” vindt.

Coronabox

Bij Danieli Il Divino, Umami en Maven, drie Antwerpse restaurants van horecagroep Shrimp Tempura, wordt er gewerkt met een ‘coronabox’: klanten krijgen een doos op tafel waarin alles wat normaal gezien ter plekke op tafel wordt gezet, gedesinfecteerd is. “Dat kost wel wat geld, dus hebben we bij de heropening besloten een coronatoeslag te vragen", vertelt Wim Van der Borght van Shrimp Tempura. “Soms is het nu eenmaal noodzakelijk om bepaalde kosten door te rekenen, zeker nu we al die extra maatregelen moesten nemen.” 

Twintig procent van de faillissementen vallen in de horeca, maar dat is iedereen precies al vergeten

Wim van der Borght

(lees verder onder de foto)

Wim Van Der Borght in restaurant Danieli Il Divino.
Gregory Van Gansen / Photo News Wim Van Der Borght in restaurant Danieli Il Divino.

Vanaf 1 juli stoppen de drie restaurants met de coronatoeslag te vragen. “We hebben besloten vanaf 1 juli de coronaboxen niet meer te gebruiken, maar de tafels weer gewoon te dekken zodat we stilaan terug kunnen naar de normale werking van de restaurants. Daardoor hoeven we ook geen coronatoeslag meer te vragen.”

Ondertussen kwamen er zo’n 5.000 bezoekers in de drie restaurants, met tien klachten tot gevolg. “Er zijn altijd mensen die ‘zagen’, maar ik nodig hen uit om een restaurant te runnen in deze tijd", aldus Van der Borght. “Ik vind dat er wat meer respect mag komen voor de horecasector, wij proberen vanuit een zeer moeilijke toestand ons hoofd boven water te houden. Twintig procent van de faillissementen vallen in de horeca, maar dat is iedereen precies al vergeten.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
De 'coronabox' bij Danieli Il Divino.
Annelin Marien De 'coronabox' bij Danieli Il Divino.
Coronatoeslag in Danieli Il Divino
Annelin Marien Coronatoeslag in Danieli Il Divino